„La ora 4.00 a.m. s-a prezentat pentru vaccinare în cadrul Maratonului Vaccinării (locația de la Sala Palatului) un cuplu venerabil – domnul 94 de ani, doamna 91 de ani. Cine se trezește de dimineață departe ajunge!”, a scris doctorul Alin Popescu, pe pagina sa de Facebook. 

În timpul nopții, 686 de persoane au fost vaccinate la Biblioteca Națională, în timp ce la Sala Palatului, de la ora 00.00 și până duminică la 9.00, au fost imunizate 976 de persoane, printre care și „cuplul venerabil”.

Erau îmbrăcați extraordinar de frumos, ca de nuntă. Au spus că își doreau foarte mult acest lucru, nu am înțeles de ce nu au reușit din primul moment când erau încadrați pe criteriu de vârstă. Au plecat la 4:30 la braț, m-au impresionat.

Dr. Alin Popescu, pentru Libertatea:

Prezența ridicată a seniorilor la maratonul de vaccinare a fost observată, încă din prima zi, de medicul Mihai Craiu, coordonator al centrului. Această tendință s-a păstrat și sâmbătă.

„Au venit foarte mulți seniori. Principala caracteristică este că fie nu aveau adresă de mail, fie nu aveau un smartphone. Nu au putut să își facă singuri programarea, astfel că a fost o mare oportunitate pentru dânșii să fie ajutați să își facă fișa triaj și să fie introduși în sistem. Mulți au spus că li s-a părut spectaculos că au putut să vină și numai să prezinte buletinul”, a declarat Mihai Craiu pentru Libertatea.

El a subliniat însă că nu doar seniorii au profitat de maratonul vaccinării, ci și tinerii.

Mai multe persoane completează chestionarul de triaj necesar înainte de imunizare, în noaptea de sâmbătă spre duminică | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Și acum (nr. duminică la ora 8) a venit un cuplu de peste 80 de ani, părinții unui medic care a fost voluntar în ziua precedentă. Tot așteptăm astfel de scenarii. Au fost și cupluri foarte tineri, am avut o familie cu sugarul în cărucior. S-au vaccinat amândoi. La extremele de vârstă avem cei mai mulți”, arată Mihai Craiu.

Peste 12.000 de persoane vaccinate până duminică dimineață

Până duminică la ora 9.00, în centrele de la Sala Palatului și Biblioteca Națională a României au fost vaccinate anti-COVID 12.362 de persoane. Iar doctorii speră că ritmul se va păstra, ba chiar va crește. La ora 8, erau deja adunate 80-90 de persoane în fața Sălii Palatului. 

„În principiu, anticipăm că în noaptea asta (n.r. – duminică spre luni) vor fi mai mulți pentru că s-au întors în București cei care au petrecut weekendul în afara orașului și e o prognoză de o temperatură mai ridicată”, mai spune doctorul Mihai Craiu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Până acum, a precizat medicul, nu a fost niciun incident major. 

„Am vaccinat și persoane cu istoric de anafilaxie în absolută siguranță. Nu s-a întâmplat nimic. Au fost în permanență la punctul de urgență colegii noștri anesteziști de la Spitalul Fundeni care s-au comportat exemplar. Nu am avut nicio problemă majoră. Tot ce a fost atac de panică, emoții, frică de vaccin sau ace a fost manageriat de anesteziștii de la Fundeni foarte bine. Nu a plecat nimeni cu salvarea spre spital, ci pe mijloace proprii acasă”, ne spune Mihai Craiu.

Centrele de vaccinare de la Sala Palatului și Biblioteca Națională rămân deschise non-stop până luni la ora 8:00. La Sala Palatului au fost organizate 40 de cabinete de imunizare, iar la Biblioteca Naţională sunt zece cabinete. Cele 50 de puncte sunt deschise non-stop timp de trei zile. La maratonul din București este folosit doar vaccinul produs de Pfizer.

La acțiune participă aproximativ 1.200 de voluntari – medici, asistenţi medicali, rezidenţi şi studenţi medicinişti.

Pe durata maratonului, autobuzele de pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368 vor circula şi noaptea pentru a permite deplasarea doritorilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News