„Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, pentru că multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor”, a explicat pentru Reuters Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului.
Anchetatorii iau în calcul patru sau cinci teorii legate de modul în care documentele au ajuns să fie dezvăluite, a mai spus oficialul, care a vorbit, printre altele, despre varianta unui angajat nemulțumit sau o ameninţare din interior, care a avut ca scop subminarea intereselor de securitate națională ale SUA.
Totodată, nu este exclus ca „elemente proruse” să fie sursa scurgerii de informații, au declarat oficiali americani.
De asemenea, doi oficiali din SUA au precizat că există și posibilitatea ca documentele să fi fost parțial falsificate, astfel ca anchetatorii să fie induși în eroare în legătură cu originea lor sau pentru ca informațiile false să afecteze Statele Unite.
Unele dintre documente au apărut în urmă cu câteva săptămâni pe platforme de social media precum Discord şi 4Chan, însă existența lor a fost semnalată de The New York Times la sfârșitul săptămânii trecute.
Este vorba despre documente cu marcajul „Secret” sau „Top Secret”, unele oferind estimări ale victimelor din războiul din Ucraina care, spun sursele citate, par a fi modificate pentru a minimiza pierderile Moscovei. Din alte documente reiese că sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei riscă să fie epuizate până la începutul lunii mai.
Doi oficiali ai SUA au precizat însă că datele cuprinse în documente se refereau la situația din urmă cu o lună, nefiind vorba despre evaluări recente.
Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că a contactat Departamentul Apărării și a fost deschisă o anchetă privind scurgerea de informații.
Foto: EPA