La ședința care a avut loc la sediul Guvernului au participat, printre alții, premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu, dar și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a propus varianta de 9.000 de lei, după ce în Senat s-a votat suma de 250.000 de lei.
Potrivit informațiilor Libertatea, discuțiile privind pragul pentru abuzul în serviciu de la Palatul Victoria au durat aproximativ 30 de minute, iar ministrul Predoiu a expus motivele pentru care a propus această valoare.
Marcel Ciolacu a acceptat varianta lui Predoiu, susținută și de Nicolae Ciucă, iar în final decizia Coaliției a fost ca pragul să fie 9.000 de lei, echivalentul a trei salarii minime, în timp ce decizia Curții Constituționale a fost că echivalentul unui salariu minim e prea puțin.
PSD și PNL speră ca proiectul de lege să fie adoptat zilele viitoare de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Pragul, coborât de Predoiu de la 250.000 de lei la 9.000 de lei
După o ședință de coaliție purtată pe 26 martie la Vila Lac, senatorii PSD, PNL și UDMR au votat, trei zile mai târziu, modificarea Codului Penal prin impunerea unui prag valoric de 250.000 de lei – echivalentul a 50.000 de euro – pentru incriminarea abuzului în serviciu. Concret, potrivit unui amendament, fapta unui funcționar public care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu va mai fi considerată infracțiune. Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Liviu Dragnea, care a provocat ample proteste.
Tot pe 29 martie, Ministerul Justiției a precizat că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. La scurt timp, liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și apoi Nicolae Ciucă, au anunțat că susțin propunerea ministrului Predoiu.
Fost ministru USR al justiției, Stelian Ion a declarat însă că Predoiu a luat parte la discuțiile din coaliție în care s-a stabilit pragul pentru abuz în serviciu la 250.000 de lei și tocmai el ar fi venit cu această propunere.
Ulterior, surse politice au declarat pentru Libertatea că se lucrează la mai multe amendamente privind abuzul în serviciu, inclusiv la varianta renunțării la pragul de 250.000 de lei sau de 9.000 de lei. Predoiu a vrut pragul de 9.000 de lei, dar colegii săi din PNL au cerut un prag echivalent cu două salarii minime brute, adică 6.000 de lei. PSD a cerut ca valoarea să fie stabilită în coaliție.