Măsura 3, prin care firmele afectate de pandemie urmau să primească fonduri nerambursabile pentru investiții, va fi anulată prin ordonanță de urgență (OUG), iar în locul acesteia va intra în vigoare programul REACT-EU, sprijinit de Comisia Europeană și aflat acum în dezbatere la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), au declarat pentru Libertatea surse din Ministerul Economiei.
- Prin Măsura 3, firmele puteau accesa granturi de 200.000 de euro pentru investiții. În total s-au înscris 27.000 de firme, iar bugetul se ridică la 550 de milioane de euro.
„O să fie oprită prin OUG. Și repornită de la zero în momentul programării REACT-EU, care e acum în curs de programare la MIPE‟, au arătat sursele.
Acesta din urmă este condus de către Cristian Ghinea, coleg cu Claudiu Năsui, titularul de la Economie, în USR PLUS.
Ce este REACT-EU
Prin REACT-EU, Comisia Europeană pune la dispoziție statelor membre o sumă totală de 47,5 miliarde de euro pentru măsuri de răspuns la criza generată de pandemie, conform site-ului executivului european.
Comisia Europeană a publicat în luna februarie sumele defalcate pe fiecare stat alocate prin pachetul „Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU)‟, iar României îi revine suma de 1,32 miliarde de euro.
Ministerul Economiei a cerut 500 de milioane de euro
Conform surselor, Ministerul Economiei a cerut 500 de milioane de euro de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Noi am cerut 500 milioane de euro. Adică suma cu care a suplimentat OUG-ul dat anul trecut în campanie, fără acoperire în contractul de finanțare cu UE, Măsura 2. Din ce știm acum lucrurile sunt ok, e foarte probabil să primim cât am cerut și să finanțăm Masura 3. Masura 3 așa cum e azi, cel mai probabil va fi întreruptă. Va fi reluată odată ce e programat REACT-EU.
Surse din Ministerul Economiei:
- Prin Măsura 2, firmele afectate de pandemie puteau primi
maximum 150.000 de euro pentru capital de lucru. Au aplicat în program 22.000 de firme, iar bugetul inițial de 350 de milioane de euro a fost suplimentat cu alte 500 de milioane de euro.
Scandalul de la Măsura 3
Reamintim, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a acuzat că 68% din firmele câștigătoare la nivel național la Măsura 3 s-au înscris în ultimele două zile înainte de expirarea termenului final, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.
Acesta a depus o plângere penală la la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Libertatea a scris în februarie că există suspiciuni de fraudă în privința Măsurii 3. Mai exact, se suspectează că unii antreprenori ar fi avut acces la date din interior și și-au adaptat propriile proiecte astfel încât să fie declarați câștigători. Suspiciunile vizează procentele de cofinanțare, care au făcut diferența.
Înscrierile în program au demarat în 3 decembrie și s-au închis în 29 ianuarie.
Mutarea a 209 milioane de euro către Măsura 2
Recent, Ministerul Economiei a anunțat că a mutat 209 milioane de euro de la Măsura 3, care este blocată în acest moment, către Măsura 2.
Criteriul de acordare a banilor prin acest program a fost „primul venit‟, astfel că banii s-au terminat în doar câteva minute.
S-au înscris în total la Măsura 2 un număr de 22.000 de firme, dar banii alocați inițial, 350 de milioane de euro, ajungeau doar pentru 4.500 de firme.
Din cauza protestelor mediului de afaceri, Guvernul Orban a decis în toamna anului trecut o suplimentare de 500 de milioane de euro a bugetului pentru Măsura 2.
Claudiu Năsui a spus însă că acești bani nu au existat în buget.
După suplimentare, Ministerul Economiei a plătit până acum 7.981 solicitări de la Măsura 2, conform ultimei centralizări.
Reprezentanții PNL susțin o măsură luată la nivelul Guvernului
Contactată de către Libertatea, Cristina Burciu – vicepreședinte din partea PNL a Comisiei Economice din Camera Deputaților – a evitat să comenteze informațiile privind anularea Măsurii 3, spunând că o soluție va fi luată la nivelul Guvernului.
Trebuie promovat ceea ce Guvernul susține că este pozitiv. În comisie vom susține poziția Guvernului.
Cristina Burciu:
Surse politice spun că ministrul Năsui dorește anularea procedurii de la Măsura 3, dar o mare parte din PNL se împotrivește.
Surse liberale spun că în cazul în care Năsui va veni cu o ordonanță de anulare a Măsurii 3 pe masa Guvernului, o serie de miniștri se vor opune.
Mediul de afaceri critică lipsa de asumare
În schimb, reprezentanții mediului de afaceri spun că s-a pierdut deja prea mult timp fără să se ia vreo decizie privind Măsura 3.
„Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie. Trebuia ca Ministerul Economiei să fi luat deja o decizie. Guvernul actual e deja de aproape 6 luni și nu a luat nicio măsură pentru IMM-uri. Majoritatea țărilor europene au avut deja 4-5 runde de granturi și măsuri pentru mediul de afaceri. La noi a fost IMM Invest și șomajul tehnic. Din punctul de vedere al mediului de afaceri este o lipsă de calitate a managementului‟, a declarat, pentru Libertatea, Florin Jianu – președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Întrebat ce ar fi făcut în locul ministrului Economiei, Jianu – fost ministru pentru Mediul de Afaceri – a afirmat că se puteau elimina firmele cu achiziții imobiliare prin clarificări cerute de autorități în procesul de evaluare.
Scoteai imobiliarele din măsură și lasai măsura apoi să meargă. Cum scoteai? În procesul de contractare, prin clarificări. Și așa eliminai apartamentele cumpărate la Mamaia sau oriunde.
Florin Jianu:
Jianu a mai spus că dacă ar fi existat ilegalități în procesul de înscriere acestea ar fi apărut până acum și suspectează că nu s-a dorit de fapt rezolvarea problemei.
„Că au avut acces băncile asta nu înseamnă că e vina IMM-urilor. Dacă se constatau în mod clar lucruri de acest gen se închidea de atunci și se deschidea iar programul de granturi. Dar eu nu cred că s-a dorit rezolvarea. Consecința: 27.000 de IMM-uri care au aplicat nu au finanțare‟, a conchis acesta.