Surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea vineri, 16 decembrie, că Emil Hurezeanu nu-și va relua rolul de ambasador la Viena până când România nu va primi „semnale că, în relația cu Austria, lucrurile se remediază”.
Hurezeanu a fost rechemat în țară, pentru consultări, vineri, 9 decembrie, la o zi după ce Austria a blocat aderarea României la spațiul de liberă circulație al UE, votând împotrivă în Consiliul JAI desfășurat la Bruxelles. La acel moment, MAE a precizat, într-un comunicat de presă, că această decizie este, potrivit cutumelor diplomatice, „un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.
De la rechemarea în țară a reprezentantului diplomatic al țării noastre, conducerea ambasadei de la Viena este asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim, a precizat MAE.
Scrisoare „prea personală” către președinte
Cu două zile înaintea votului din Consiliul JAI, Ambasada României la Viena a publicat, pe Facebook, scrisoarea pe care Emil Hurezeanu i-a adresat-o, pe data de 25 noiembrie, președintelui federal al Austriei, Alexander Van der Bellen, în contextul anunțurilor anterioare ale oficialilor austrieci că se vor opune aderării României la spațiul Schengen.
Scrisoarea – scrisă „într-un mod poate prea personal, neobișnuit pentru un diplomat”, după cum recunoaște în text Hurezeanu – făcea referiri la istoria Austriei, dar conținea și o serie de avertismente privind efectul pe care l-ar putea avea asupra relațiilor bilaterale blocarea aderării țării noastre.
„Permiteți-mi, domnule președinte federal, să vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înțeles ca o reclamație sau critică, ci exprimarea profundei mele îngrijorări față de riscul unei rupturi a apreciatei tradiții austriece în diplomație și comunicare, care periclitează coexistența noastră constructivă de până acum”, i-a scris diplomatul român președintelui Alexander Van der Bellen.
„Mă simt obligat să vă transmit consternarea și îngrijorarea care mă cuprind față de încercările derutante de a crea, în spațiul public, impresia existenței unei legături de cauzalitate între aderarea României la Schengen și creșterea presiunii migrației ilegale în Republica Austria, dar și față de posibilele consecințe politice și sociale ale menținerii acestei schimbări de atitudine”, mai afirma Emil Hurezeanu în scrisoare.
Ce spune Klaus Iohannis despre situația lui Hurezeanu
Șeful statului, care a participat joi, 15 decembrie, la Consiliul European de la Bruxelles, a afirmat că nu a discutat cu cancelarul Karl Nehammer sau cu oficialii din Austria despre situaţia rechemării ambasadorului român.
„Nu am discutat această chestiune. Nici nu am avut în plan. Nici nu o să o discutăm ca să vă spun drept”, a spus Klaus Iohannis.
„Asta este o chestiune care se va reglementa de la sine, la nivel de MAE. Nu, nu am niciun moment impresia că se va contura o criză diplomatică sau aşa ceva. Nu vom avea aşa ceva”, a adăugat șeful statului, potrivit news.ro.
La finalul discuțiilor cu liderii europeni reuniți la Bruxelles, președintele Iohannis s-a arătat optimist că România va fi primită anul viitor în spațiul Schengen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nasty1 • 17.12.2022, 08:57
Deci ramane sa frece menta in tara, in loc s-o frece la Viena. Pe acelasi salariu, normal. Si cu aceleasi "rezultate", adica zero!
seaman651 • 16.12.2022, 21:26
Diplomatia romana este deplorabila, in frunte cu diplomatul sef Johann. Cred ca toti ar trebui sa predea stafeta unora care se pricep. Din nefericire n-avem oameni care se pricep.