UPDATE ora 20:30: Angel Tîlvăr a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis nu a susținut nicio declarație la finalul ceremoniei.

UPDATE ora 18:30: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Apărării a senatorului PSD Angel Tîlvar. El va depune ceremonia de învestitură, la Palatul Cotroceni, la ora 20:30.

UPDATE ora 17:00: PSD a confirmat într-o conferință de presă desemnarea lui Angel Tîlvăr pentru funcția de ministru al Apărării și faptul că votul a fost dat în unanimitate în ședința partidului, informații prezentate de Libertatea pe surse.

Tîlvăr a subliniat că, dacă va fi confirmat în funcția de ministru al Apărării, va veni public și va prezenta prioritățile mandatului său și situația pe care a găsit-o în instituție.

Cât despre motivele demisiei lui Vasile Dîncu, cel care a spus că nu a putut colabora cu președintele Iohannis, Tîlvar a subliniat că vrea să aibă o relație cu șeful statului precum este stipulată de lege.

„Decizia colegului meu este o decizie cu o puternică încărcătură personală. Eu îi respect acest lucru. Cu siguranță, daca domnia sa va găsi de cuviință să îmi detalieze motivele, eu voi avea această discuție. (Relația cu Iohannis – n.r.) este una specificată clar de lege, pe care o voi respecta și sperând că va fi foarte bună, pentru că este în beneficiul tuturor”, a precizat senatorul PSD.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, și Angel Tîlvăr, la conferința de presă, după ce senatorul PSD a fost votat în unanimitate în ședinta PSD drept ministru al Apărării. Foto: Cristian Otopeanu / Libertatea

Tîlvăr a punctat că situația din Ucraina va fi în centrul preocupărilor sale, dar și soarta militarilor români aflate în diferite misiuni de menținere a păcii sub egida organismelor internaționale.

Totodată, întrebat dacă faptul că tatăl său a lucrat în fosta Securitate ar putea influenţa decizia preşedintelui Klaus Iohannis privind numirea la Ministerul Apărării, Tîlvăr a replicat că şi-ar dori să trăiască „într-o ţară în care dosarele de cadre să fie mai puţin importante decât activitatea fiecăruia”.

UPDATE ora 16.15: Senatorul Angel Tîlvăr a fost votat în unanimitate în Consiliul Politic Național al partidului condus de Marcel Ciolacu pentru funcția de ministru al Apărării, au declarat surse din şedință pentru Libertatea. Ședința CPN a durat 10 minute.

Portofoliul de la Apărare aparține PSD și a rămas vacant după demisia lui Vasile Dîncu.

***

Ştirea inițială: Partidul condus de Marcel Ciolacu urmează să îl propună în ședința Consiliului Politic Național de la ora 16.00 pe senatorul Angel Tîlvăr pentru funcția de ministru al apărării, potrivit informațiilor Libertatea din cadrul PSD.

„Angel Tîlvăr va fi propunerea care va fi făcută în ședință. Trebuie însă ca votul să fie dat în CPN, forul statutar care decide pe marginea propunerilor”, au declarat surse apropiate conducerii PSD pentru Libertatea.

După desemnarea propunerii de ministru al apărării în ședința care va avea loc la sediul din Kiseleff, urmează o ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR, zilele viitoare. Inițial, ședința de coaliție era programată azi, 31 octombrie, dar a fost amânată, au spus pentru Libertatea surse din PSD și PNL în această dimineață.

Premierul Nicolae Ciucă este ministru interimar la Ministerul Apărării, după ce ministrul PSD Vasile Dîncu a demisionat luni, 24 octombrie. Potrivit legii, interimatul se asigură pentru o perioadă de maximum 45 de zile. Dîncu este al patrulea ministru care a demisionat din Guvernul Ciucă în mai puțin de un an, după Florin Roman, Adrian Chesnoiu și Sorin Cîmpeanu.

Cine este Angel Tîlvăr

Senator de Vrancea, Angel Tîlvăr are 60 de ani și este președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. În 2015, Tîlvăr a fost ministru-delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni.

Angel Tîlvăr este licențiat în limbi străine și deține titlul de doctor în științe umaniste, având o carieră didactică de aproape 20 de ani.

Tîlvăr a absolvit cursuri post universitare la Şcoala Națională de Studii Politice şi Administrative, Colegiul Naţional de Apărare, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” și Institutul Diplomatic Român, potrivit descrierii de pe site-ul MAE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News