Suma alocată inițial României de Comisia Europeană prin PNRR, 29,2 miliarde de euro, trebuie redusă cu aproape două miliarde de euro pentru că economia a înregistrat o performanță mai bună decât s-a prognozat în 2021. De aceea, România trebuie să renunțe la anumite proiecte din PNRR, iar acesta a fost unul dintre subiectele abordate la Vila Lac, în contextul în care premierul Nicolae Ciucă va pleca miercuri dimineață, 26 octombrie, la Bruxelles, unde va discuta cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Un alt subiect discutat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cel al PNL, Nicolae Ciucă, a fost legat de pensiile speciale. Banca Mondială a cerut ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității, să existe un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, potrivit anunțului făcut luni, 24 octombrie, de ministrul muncii, Marius Budăi. Aceste soluții au fost cerute de Banca Mondială pentru ca România să îndeplinească un jalon important din PNRR.

Totodată, în discuțiile care au durat aproape 4 ore nu a fost abordat subiectul posibilului înlocuitor al lui Vasile Dîncu la Ministerul Apărării, au susținut surse din coaliție pentru Libertatea.

Al treilea lider din coaliție, Kelemen Hunor – UDMR -, nu a participat la ședința de la Vila Lac.

Premierul Nicolae Ciucă este ministru interimar la Ministerul Apărării, după ce ministrul PSD Vasile Dîncu a demisionat luni, 24 octombrie. Potrivit legii, interimatul se asigură pentru o perioadă de maximum 45 de zile. Dîncu este al patrulea ministru care a demisionat din Guvernul Ciucă în mai puțin de un an, după Florin Roman, Adrian Chesnoiu și Sorin Cîmpeanu.

Urmărește-ne pe Google News