UPDATE, 4 februarie, ora 9.00: Liderul USR Dacian Cioloş a declarat vineri dimineață, 4 februarie, că nu se pune problema să plece din formațiunea pe care o conduce de la 1 octombrie 2021.
„Nu plec din partid, nu pun condiții, dar cer colegilor să aleagă între creștere și dezvoltare și stagnare si închiderea partidului într-un cerc foarte restrâns de oameni”, a afirmat Dacian Cioloș pentru Libertatea.
Potrivit surselor Libertatea, Dacian Cioloș a venit în ședința de joi, 3 februarie, cu un program care îi oferă președintelui mai multă putere și golește de atribuții Biroul Național, în care, în prezent, majoritatea aparține unei grupări formate în jurul fostului președinte Dan Barna, motiv pentru care Cioloș are dificultăți în a avansa mai multe politici pe care și le dorește.
În cadrul ședinței, Dacian Cioloș a amenințat că, dacă programul său nu este votat luni, își va înainta demisia din funcția de președinte USR. Libertatea a încercat să-l contacteze pe Dacian Cioloș, dar liderul USR nu a răspuns până la publicarea acestui articol.
Replica lui Dan Barna
O reacție critică a venit, tot joi seară, de la vicepreșdintele USR, Dan Barna, într-un mesaj publicat pe un grup intern al USR și care a ajuns în posesia Libertatea. „Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic, ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții”, îi transmite Dan Barna lui Dacian Cioloș în mesajul de pe grupul intern.
„Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației. Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec. Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate?”, mai acuză Dan Barna.
M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică. Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine.
Dan Barna, replică pentru Dacian Cioloș:
În plus, actualul vicepreședinte USR îi transmite lui Cioloș că în BN au fost luate 90% din decizii cu unanimitate și îl acuză că s-a orientat pe „control intern” în loc să-i accepte propunerile „să ne orientăm spre public, spre externe, spre campanii, să avem încă vibe-ul de la Fără Penali”.
„Să vii acum și să propui membrilor ca ei să tragă pentru a convinge românii că suntem soluția și apoi să vină comitete externe să guverneze este greșit politic, periculos din punct de vedere democratic și iresponsabil pentru un Președinte.
Toate acestea se regăsesc într-un program pe care ni-l pui în față brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul că îl acceptăm sau pleci. Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa”, încheie Dan Barna.
Amenințarea cu demisia făcută de Dacian Cioloș a fost confirmată de Dan Barna și într-o intervenție telefonică la Digi24.
„A fost oarecum o surpriză în şedinţa de Birou Naţional în sensul că preşedintele partidului, conform Statului, a prezentat un program al domniei sale, cu mai multe puncte de vedere, legate de cum ar trebui făcute diverse modificări în cadrul structurii şi funcţionării partidului. Elementul surprinzător a fost, dacă nu votaţi acest program eu îmi depune mandatul”, a declarat Barna, citat de news.ro.
El a subliniat că poziționarea lui Dacian Cioloș „a fost foarte surprinzătoare”, dar speră „să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal”.
Ce vrea să schimbe Dacian Cioloș
Printre reformele cerute de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general, care face parte din „echipa Barna”, stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră, transparentizarea ședințelor Biroului Național, potrivit G4Media.
De asemenea, el propune declanșarea unui congres extraordinar și modificarea statului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional. În plus, el cere dublarea Biroului Național, forul în care acum are majoritate „echipa Barna” cu membri din societatea civilă și mediul de afaceri. O astfel de schimbare ar dilua puterea de care se bucură acum tabară din jurul lui Dan Barna.
Dacă Dacian Cioloș demisionează luni, potrivit regulamentului intern, președinte interimar va fi membrul Biroului Național care a obținut cele mai multe voturi la ultimul congres, mai exact Cătălin Drulă.
Din Biroul Național fac parte: Dacian Cioloș, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Anca Dragu, Allen Coliban, Claudiu Năsui, Cristian Ghinea, Vlad Botoș, Stelian Ion, Dragoș Tudorache, Lucian Stanciu Viziteu, Andrei Lupu, Cristina Prună, Oana Țoiu, Silviu Dehelean, Cătălin Teniță, Radu Mihaiu, Ioana Mihăilă, Liviu Mălureanu, Radu Miruță, Dragoș Pîslaru, Radu Panait și Monica Berescu.