Potrivit draftului discutat de liderii PSD-PNL-UDMR în ședința online, amenda pentru furnizorii de energie va fi cuprinsă între 20.000 și 200.000 de lei.
Guvernul condus de Nicolae Ciucă urmează să adopte săptămâna aceasta OUG care reglementează noile măsuri la facturile de energie electrică și gaze.
În acest context, PSD a propus un mecanism prin care să se asigure că prevederile OUG vor fi aplicate inclusiv la facturile din ianuarie, au precizat surse social-democrate pentru Libertatea înaintea ședinței de luni seară.
Forma finală, stabilită de Virgil Popescu
Pe 19 ianuarie, ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, a spus că Executivul a adoptat o ordonanță de urgență pentru recalcularea facturilor emise eronat de furnizorii de energie, aceștia având obligația să le recalculeze fără penalități în 15 zile. Totodată, el a precizat că perioada de aplicare a legii este până la 31 iunie.
„Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități, în termen de 15 zile și, de asemenea, pe perioada aceasta de 15 zile se suspendă inclusiv o eventuală plată a acestora”, a spus Popescu.
Ministrul PNL al Energiei va stabili zilele viitoare forma finală a legii.
Diferențele între noua și vechea schemă de compensare și plafonare la energie electrică și gaze naturale
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 17 ianuarie, la finalul primei ședințe de coaliție PSD-PNL-UDMR din 2022, care a durat 6 ore, o nouă schemă de compensare și plafonare la energie și gaze naturale pentru perioada 1 februarie – 31 martie.
Noile măsuri modifică prețurile maxime și majorează plafonul de consum permis. Acestea vin în contextul în care o parte din furnizori nu au aplicat plafonarea și compensarea facturilor, măsuri aflate deja în vigoare de la 1 noiembrie 2021.
Energie electrică
- La energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, în scădere de la 1 leu pe kWh, cât era în schema precedentă.
- Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală.
- Prețul plătit de populație după aceste măsuri va fi de 0,68 lei/kWh, potrivit premierului Ciucă.
- Acesta este echivalent cu cea mai bună ofertă de pe piață, cea a companiei de stat Hidroelectrica.
Gaze naturale
- Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.
- Pragul de consum crește și el de la 1.000 de metri cubi în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022 la 1.500 de metri cubi.
- Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor fără alte tarife la 40%.
- Prețul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh.
- Conform Profit.ro, nivelul este cu 72% sub cel mai mic preț de la ora actuală din țara noastră, cel practicat de compania WIEE România, subsidiară a gigantului rus Gazprom.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro