Din martie, zeci de containere cu deșeuri au fost descoperite în Portul constănțean Agigea. Libertatea a prezentat, în aprilie, imagini de la controlul autorităților, Garda de Mediu Constanța și Poliția de Frontieră.
S-a deschis dosar penal, iar una dintre firmele implicate, Otodix SRL din Prahova, a răspuns solicitării Libertatea, spunând că 10 dintre cele 50 de containere îi aparțineau și vor fi returnate.
„Sunt 120 de containere venite din Germania”, recunosc sursele consultate de Libertatea.
Containere din Africa
În afară de gunoaiele aduse din Europa, oameni din Justiție, la curent cu cercetările, spun că în Agigea vor fi descărcate și containere cu gunoaie venite din Togo.
Acestea nu ar fi ajuns încă, însă, conform surselor ziarului, autoritățile românești anticipează ar fi vorba tot de o „tocătură” de gunoaie, așa ca-n cazul celor sosite din Europa.
Surse din cadrul Gărzii de Mediu au confirmat că e așteptat un transport de deșeuri din Togo, urmând ca alte detalii să fie date ulterior, informațiile venind inclusiv de la Garda de coastă. Togo este o țară africană cu o populație de 8,2 milioane de locuitori, situată în Golful Guineei.
Controalele autorităților, Garda de Mediu, procurori și Poliția de Frontieră, vor continua și la sfârșitul acestei săptămâni.
Libertatea a scris, în ultimele luni, că importul de gunoaie nereciclabile este o constantă nefericită a ultimilor ani, cu tone de deșeuri intrate pe mare sau terestru în România din țări precum Italia, Anglia sau Germania.
Televiziunea franceză France24 a numit România „Groapa de gunoi a Europei” din această cauză.
Garda de Mediu a continuat acțiunile de control și în luna mai, când a anunțat, pe Facebook, că va controla toate cele 70 de containere ale unei companii, nespecificând dacă este vorba de aceeași, în primele 10 fiind găsite „deșeuri amestecate – metalice, hârtie, textile, cauciuc, lemn, precum și deșeuri periculoase precum baterii și bucăți azbest, care nu pot fi reciclate”.
Mai mult, ieri, cotidianul Replica Online a anunțat că au fost controlate alte 30 de containere. În acte, deșeurile apăreau drept „reciclabile”.