„Una dintre probleme este la Metrorex, se încearcă să găsim soluții ca să evităm acele aglomerații. Trebuie găsit un sistem de a gestiona intrarea în stație a oamenilor, poate trebuie umblat la sistemul de cartele, poate acolo să restricționăm cumva”, au explicat surse din Direcția de Sănătate Publică București pentru ziar.
Trebuie să încercăm această posibilitate de a avea mai puțini oameni în stații. Acum, cum se poate realiza acest lucru, trebuie văzut de specialiști.
Surse DSP București, pentru Libertatea:
O măsură similară a fost propusă și pentru transportul în comun. „Se discută ca accesul oamenilor în autobuze sau troleibuze, adică în transportul de suprafață, să se facă ținând cont de anumite reguli”, explică alte surse ale ziarului.
Concret, se caută variante pentru ca „fluxul de călători să fie distribuit, de exemplu, pe ușile din față să se coboare și pe cele din spate să se urce sau viceversa”.
Propunerile DSP București au fost trimise către Prefectură și către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
„Joi va fi o ședință a CNSU și probabil aceste măsuri se vor discuta acolo”, mai spun sursele ziarului.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat ieri, 24 martie, că imediat după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), dacă vor trebuie implementate măsurile, va avea loc și o şedinţă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).
Ce măsuri au mai fost propuse de DSP
Autoritățile iau în calcul mai multe scenarii de lucru pentru a opri răspândirea noului coronavirus, atât în București, cât și în țară.
Directorul adjunct DSP București a declarat marți seară, la Digi24 că printre propunerile discutate de autorități se numără:
- Interzicerea activităților în cluburi, baruri
- Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor
- Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici
- Participarea zilnică la cursuri în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ
- Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile
- Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri
- Interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise.
- Pentru spațiile comerciale – magazine, hipermarketuri, mall-uri – obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are.
- La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă.
- Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro