UPDATE ora 14:34: În urma ședinței CNSU care a avut loc azi, autoritățile au anunțat că șapte țări din sudul Africii au fost introduse pe lista roșie.
Este vorba despre:
- Africa de Sud
- Botswana
- Zimbabwe
- Eswatini
- Lesotho
- Mozambic
- Namibia
Românii care se întorc din aceste state vor sta în carantină timp de 14 zile. O altă măsură îi vizează pe cetățenii din aceste state care vor să vină în România. Raed Arafat a anunțat că aceștia nu vor putea intra în țara noastră în următoarea perioadă.
„Având în vedere avertizările primite s-a făcut modificarea azi: introducerea statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia Africa de Sud, și Zimbabwe, începând de azi. Urmează să fie publicată în Monitorul Oficial tot azi. Cetățeni din statele europene care sosesc în România din țările menționate anterior se instituie măsura carantinării pentru o perioadă de 14 zile”, a declarat Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferință de presă.
Șeful DSU a spus că dacă aceștia prezintă un test negativ RT-PCR ei pot ieși din carantină în ziua a zecea.
„Tot la recomandarea care a fost dată la nivel european se interzice accesul pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetățenilor străini care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia Africa de Sud, și Zimbabwe. Deci cetățenii care nu sunt cetățeni ai UE sau ai țărilor care le-am menționat la început: Confederația Elvețiană sau cetățeni ai României, nu vor putea intra în România în următoarea perioadă”, a mai completat Raed Arafat.
De asemenea, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că România s-a aliniat astfel statelor europene care au luat măsuri măsuri similare.
„Măsurile de vaccinare și de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de toate organismele internaționale, vaccinarea este soluția care se consideră oportună și populația trebuie să țină de acest lucru. Această nouă tulpină încă nu știm cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică recomandate, începând cu masca, distanțarea, rămân în vigoare”, a explicat Alexandru Rafila, în conferința de sâmbătă.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că INSP va verifica dacă această nouă tulpină de coronavirus este prezentă şi în România.
„Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România. Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laborataore care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a mai spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă în acest moment în România se impun noi restricții din cauza amenințării acestei noi variante, Rafila a spus:
„Aș vrea să vă spun că în acest moment nu cred că este cazul pentru alte măsuri cu excepția pe celor care le-a precizat Raed Arafat, cu privire la intrarea persoanelor care vin din zonele de risc, în plus monitorizarea pe care o efectuăm în mod curent. Oricum aceste măsuri pe care le ia România nu o să prevină transmiterea acestei tulpini, ci o să întârzie cu două săptămâni sau cu trei săptămâni. E bine că știm, ne pregătim și în mod evident în momentul în care se pune problema unei emergențe a cazurilor provocate de această tulpină, atunci măsurile vor fi adaptate. Până la urmă în România nu am avut niciun fel de caz, avem cazuri sporadice, unul în Belgia, dar este important ca lumea să înțeleagă să renunțe la călătoriile în zonele de risc”, a explicat ministrul Sănătății.
Directorul INSP: În România sunt 7 laboratoare care fac secvențieri
De asemenea, Adriana Pistol, directorul INSP, a declarat că toate spitalele Covid-19 au fost alertate pentru a trimite probe de la cazurile grave pentru a vedea dacă acestea aparțin noii tulpini africane Omicron.
În prezent, în România există 7 laboratoare care efectuează secvențieri, dar capacitatea lor este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 1000 de probe pe zi, altele 200-300 pe zi. Am alertat toate spitalele Covid pentru a ni se transmite probele, în special de la cazurile grave. Vrem să vedem, în primul rând, dacă această tulpină provoacă simptome mai grave. La toate cazurile care se internează medicii vor întreba dacă oamenii au fost în țările africane sau dacă au avut contact cu oameni care au venit din zona respectivă”, a explicat în cadrul conferinței directorul INSP.
Decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență
1) actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie;
2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:
a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
„Vă informăm că este în desfășurare o ședință a CNSU, pentru actualizarea listei statelor de risc epidemiologic. La finalul ședinței vă vom comunica Hotărârea adoptată”, a transmis CNSU, sâmbătă.
Ședința a început azi în jurul prânzului, iar potrivit unor surse care participă la discuții, românii care se întorc din statele din sudul Africii ar putea intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
O altă măsură discutată de autorități este interzicerea accesului străinilor care vin din sudul Africii.
Întâlnirea de azi vine la doar o zi după actualizarea anterioară a listei țărilor cu risc epidemiologic. Vineri, Monaco a intrat pe lista roșie, iar din cauza creșterii cazurilor noi de COVID pe lista galbenă au intrat talia, Aruba, Malta și Insulele Virgine ale Statelor Unite.
Între timp, mai multe state europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu șapte țări din regiunea Africii de Sud, după detectarea unei noi variante îngrijorătoare a coronavirusului în această regiune. La scurt timp, și SUA a anunțat că-și închide de luni frontierele pentru călătorii care vin din opt ţări din Africa australă.
Noua tulpină mutantă a fost identificată și în Europa, iar primul caz a fost raportat în Belgia. Cazul a fost confirmat la un călător belgian care s-a întors din Egipt pe 11 noiembrie, a anunțat un virusolog din Belgia.
Acesta este primul caz de infectare cu noua variantă COVID descoperită în sudul Africii, raportat în Europa, la doar o zi după ce a fost identificată pentru prima dată în Botswana.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro