O sursă implicată în ancheta privind cauzele incendiului de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași a descris pentru Libertatea principala ipoteză luată în calcul. În urma discuției cu mai mulți martori care au ajuns în încăperile cele mai afectate (o sală de tratament și un cabinet), toate informațiile indică o problemă la sistemul electric al clădirii, susține sursa citată.
În mod concret, marți seară, trei martori au văzut un fum negru ieșind din tavanul unei camere. Este vorba de camera de lângă sala de tratament, care a fost cea mai afectată de flăcări. Toți cei trei martori le-au spus anchetatorilor același lucru: din colțul din stânga sus al tavanului ieșea un fum negru, iar surse din spital au explicat că este vorba despre izolația conductorilor electrici.
Camera avea un tavan fals, iar când a fost străpuns, materialele topite, încinse, au căzut pe documentele de dedesubt care au luat foc și de acolo incendiul s-a răspândit.
„Rețeaua electrică nu poate susține atâția consumatori”
Sursele Libertatea susțin că un astfel de incendiu nu ar trebui să mire pe nimeni și că se poate întâmpla în orice spital care nu a fost renovat.
„Unul dintre principalii factori ai acestei explozii de incendii din spitale este faptul că s-a investit foarte mult în aparatură neținând cont de capacitatea energetică a spitalului. Rețeaua electrică nu poate susține atâția consumatori și înainte de a face orice investiție în aparatură modernă, care are nevoie de multă putere pentru a funcționa, spitalele trebuiau dotate cu instalații electrice pe măsură”, a precizat sursa citată.
La Iași, Spitalul de Copii a fost inaugurat în anii 70, atunci când necesarul de curent nu era foarte ridicat, fiindcă nu era nici aparatura care există astăzi.
„Sunt proiectate la nivelul anilor 50”
Conform mai multor surse medicale și din anchetă, nu se cunosc exact circuitele din zonele vechi ale spitalului, dar se știe faptul că rețeaua este făcută din cabluri cu conductori din aluminiu, care nu se mai folosesc de mai bine de 20 de ani în instalațiile profesioniste din rețelele electrice.
„S-a cumpărat RMN, CT, sunt calculatoare în toate birourile, câte cinci, deși nu sunt cinci prize în birou. Nu s-a dat un leu pentru reabilitarea instalațiilor electrice ca să intre în parametri normali, se cumpără aparatură medicală – care a explodat ca necesitate și diversitate – și e băgată direct în priză”, au mai arătat sursele citate.
Este situația tuturor spitalelor din România: sunt proiectate la nivelul anilor 50, când consumatori electrici erau un aparat de radiologie și o freză dentară. Degeaba se caută vinovați, subfinanțarea sistemului este cauza nenorocirilor care se întâmplă.
Surse din anchetă:
În multe locuri din spital, unde a fost nevoie de o extindere locală a rețelei electrice, cablurile de aluminiu existente au fost legate cu cele de cupru, care se folosesc astăzi în noile rețele. Ele au proprietăți diferite din punct de vedere chimic, iar racordajul trebuie făcut cu mare atenție, în special dacă se utilizează pe rețele foarte solicitate, precizează sursele implicate în anchetă.
Aceasta este totodată una dintre pistele luate în calcul de anchetatori: un astfel de racordaj ar fi cedat în tavanul din camera respectivă.
Conform informațiilor obținute de Libertatea, luni, 28 iunie este așteptat la Spitalul de Copii un expert în incendii, care a evaluat și alte astfel de spețe petrecute în unități medicale. Până atunci, etajul unde a avut loc incidentul va rămâne sigilat de poliție și ISU.