Mandatul european de arestare este specific pentru țările din Uniunea Europeană și reprezintă o procedură judiciară simplificată de extrădare a unei persoane „în scopul efectuării urmăririi penale, judecăţii sau executării unei pedepse ori a unei măsuri de siguranţă privative de libertate”, conform legii 302/2004. Mandatul este valabil pe întreg teritoriul UE. Surse din anchetă susțin că Ionel Arsene a fugit în Italia.

Pasul următor este ca șeful CJ Neamț să fie dat în urmărire internațională. Potrivit legii 302/2004, „darea în urmărire internaţională se solicită atunci când persoana menţionată, după caz, în mandatul de arestare preventivă, mandatul de executare a pedepsei detenţiunii pe viaţă sau a închisorii ori în hotărârea prin care s-a luat măsura privativă de libertate nu a fost găsită şi există presupunerea rezonabilă că a părăsit teritoriul României”.

Pe 10 martie, Ionel Arsene a fost căutat mai întâi la adresele cunoscute, deși Poliția avea indicii că preşedintele CJ Neamţ a plecat în Italia. Apoi, a fost dat în urmărire națională.

„Condamnare: 6 ani si 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Fapta: Persoana a săvârșit două fapte de trafic de influență în perioada iunie-iulie 2015. Semnalmente: înălțime – 1,85m; greutate – cca.85 kg; constituție normală; păr grizonat; ochi căprui” au fost detaliile oferite de Poliția Română, pe 10 martie, despre unul dintre cei mai influenți lideri locali ai PSD.

De ce a fost condamnat Ionel Arsene

Ionel Arsene a fost acuzat de trafic de influență, după ce, potrivit DNA, a cerut mită de peste 3 milioane de lei de la un om de afaceri. El a fost trimis în judecată pe 22 februarie 2018, fiind acuzat de trafic de influență în două cazuri distincte, instrumentate de procurorii anticorupție în lunile ianuarie și februarie ale aceluiași an.

Curtea de Apel Braşov a decis pe 10 martie condamnarea lui Ionel Arsene la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, faptă săvârşită în iunie 2013, şi tot la cinci ani de închisoare, tot pentru trafic de influenţă, dar pentru o faptă comisă în iulie 2015. Însă, prin contopire, i s-a aplicat „pedeapsa principală cea mai grea”, la care se adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa finală de 6 ani şi 8 luni închisoare.

Social democratul Ionel Arsene, în vârstă de 51 de ani, este la al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Neamț. De asemenea, acesta a condus până în vara trecută și organizația județeană PSD. Arsene s-a suspendat din funcție după prăbușirea podului de la Luțca.

Urmărește-ne pe Google News