Prăbușirea avionului lui Evgheni Prigojin „nu a fost foarte surprinzătoare”, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată administrației lui Vladimir Putin.

„Am avut sentimentul, după revoltă, că va avea parte de un sfârșit neplăcut. (Kremlinul) nu iartă astfel de lucruri”, a declarat această persoană.

Perspectiva evocată în discuția cu jurnaliștii ruși nu diferă mult de cea a oficialilor occidentali. În luna iunie, șeful CIA, William Burns, avertiza că președintele rus Vladimir Putin nu se va grăbi să-și ducă la capăt răzbunarea. Dar că o va face.

Potrivit aceleiași surse citate de Meduza, tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin împotriva conducerii militare a Rusiei, care a avut loc exact în urmă cu două luni, l-a determinat pe Putin să ajungă la concluzia definitivă că șeful Wagner nu mai este o „persoană de încredere și ușor de gestionat”.

„Orice logică spune că o organizație militară nu ar trebui să se afle în mâinile unei persoane nesigure”, a subliniat sursa.

Prigojin „nu a învățat nimic”. Ce făcea cu doar câteva ore înaintea prăbușirii avionului său

Discuțiile jurnaliștilor ruși cu sursele politice de la Moscova au sugerat în același timp că liderul Wagner a ignorat situația delicată în care se afla, continuând să facă afaceri la vedere în Rusia, deși promisese, aparent, că pleacă în Belarus.

O sursă apropiată conducerii regiunii Moscova a declarat că în cursul zilei de miercuri, nu cu mult timp înainte de accident, Prigojin s-ar fi întâlnit cu oficiali din cadrul primăriei capitalei și administrației regionale pentru a discuta despre aprovizionarea cu alimente a instituțiilor din sectorul public.

Asta în condițiile în care companiile lui Prigojin au furnizat timp de mulți ani alimente pentru diverse instituții publice din Rusia, în baza unor contracte guvernamentale bănoase.

Două dintre sursele lui Meduza apropiate Kremlinului s-au declarat surprinse de faptul că Prigojin „nu a învățat nimic” după revolta sa eșuată și a continuat să facă afaceri în Rusia.

„El avea multe lucruri în Africa, el însuși făcea afaceri cu conducerea statelor africane. Până acum, nimeni nu a intervenit în acest sens sau nu l-a forțat să plece. De ce avea el nevoie de contracte aici, având în vedere riscurile? Nu era un prost, părea să înțeleagă totul”, a declarat una dintre surse.

Potrivit acestei persoane, acțiunile lui Prigojin au demonstrat că acesta nu respecta „subtilitățile” și continua să lucreze în Rusia aproape în mod deschis – în ciuda asigurărilor date de Moscova că va pleca în Belarus.

„A fost un erou de moment”

Interlocutorii Meduza au refuzat totuși să comenteze un lucru: cine anume ar fi putut fi interesat de un posibil atentat la viața lui Prigojin.

Surse apropiate Kremlinului au subliniat că, în cazul în care moartea lui Prigojin va fi confirmată, autoritățile ruse ar putea arunca vina pe altcineva – asupra serviciilor de informații ucrainene, spre exemplu.

La acest capitol, aproape toate analizele externe au sugerat că autorul probabil al decapitării Wagner se află la Kremlin.

Surse din domeniul apărării din Marea Britanie, spre exemplu, au spus că agenția de securitate internă FSB (succesoarea KGB-ului) este cea care, cel mai probabil, a țintit avionul lui Prigojin, notează BBC.

FSB îi este total loială lui Vladimir Putin. Iar opinia generală este că acest lucru întărește probabil poziția ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, pe care Prigojin îi detesta și pe care i-a criticat public.

În orice caz, sursele apropiate de administrația Putin consideră că moartea lui Prigojin nu va afecta grav situația politică internă din Rusia. „El nu se mai află pe radarul (serviciilor). A fost un erou al momentului”, a declarat o sursă.

Într-adevăr, scrie Meduza, potrivit sondajelor Centrului independent Levada, Prigojin nu se mai afla printre primii 10 politicieni pe care rușii îi consideră demni de încredere.

În același timp, o altă sursă a subliniat că nivelurile de susținere pentru Prigojin (și reacțiile la posibila sa moarte) pot să fi fost diferite în rândul „armatei și al diferitelor detașamente de pe front” din Ucraina.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News