Pe 2 august, CCR a decis să retrimită în Parlament Legea pensiilor speciale, după ce a declarat neconstituționale mai multe prevederi. O zi mai târziu, premierul Marcel Ciolacu a spus că „săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR”.

După două săptămâni, Ministerul Muncii și Ministerul Justiției încă discută amendamentele.

„S-au făcut propuneri de amendamente și acum încercăm să găsim o cale comună de rezolvare cât mai rapidă, ca să nu intrăm într-un cerc vicios, în care noi găsim o soluție și apoi să fie atacată la Curte. Amendamentele nu sunt încă gata și trebuie finalizate cât mai rapid. Zilele viitoare se vor întâlni echipele tehnice ale celor două ministere”, au afirmat surse de la vârful PSD și PNL pentru Libertatea, miercuri, 16 august.

După ce vor gata amendamentele, ele trebuie agreate cu Bruxelles-ul, dar oficialii europeni sunt în vacanță.

„Cei de la Comisia Europeană ne-au spus foarte clar să nu adoptăm amendamentele la legea pensiilor speciale fără să le discutăm cu ei, dar ei sunt în vacanță până pe 21 august. După aceea, vom merge la Bruxelles, iar în această situație nu are sens să mai convocăm sesiunea extraordinară, pentru că nu mai este timp”, au spus sursele citate pentru Libertatea.

Potrivit informațiilor ziarului, ministrul PSD al muncii, Simona Bucura-Oprescu, va merge pe 28 august la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană proiectul de lege privind pensiile speciale.

Prin urmare, modificările ar putea fi adoptate cel mai devreme în sesiunea parlamentară care începe în septembrie. 

Reforma pensiilor speciale este vitală pentru cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar termenul cererii de plată este luna noiembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News