UPDATE 14 ianuarie ora 10.25: DNA a transmis azi că 12 inculpați din dosar au fost reținuți pentru 24 de ore, iar azi vor fi prezentați în fața magistraților cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Față de celelalte persoane menționate în comunicat se efectuează în continuare acte de urmărire penală.

UPDATE ora 22.30: Marian Vanghelie a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore, au afirmat surse judiciare pentru Libertatea. Fostul primar al sectorului 5 va fi prezentat vineri instanței cu propunere de arestare preventivă.

În același dosar, au fost reținute, în total, 13 persoane. Pe lângă Marian Vanghelie, a fost reținut și fratele acestuia, Paul. Printre reținuți sunt și Marian Leonard Petre, la data faptelor director general al SC Economat Sector 5 SRL, și Marian Lupaşcu, la data faptelor director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


Faptele s-au petrecut în perioada 2018-2020, pe când Marian Vanghelie nu mai era primarul sectorului 5, ci doar consilier local.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus urmărirea penală pe numele a număr de 22 suspecți, între care funcționari publici, directori din cadrul instituțiilor subordonate Primăriei Sectorului 5 și consiliului local, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate efectuate de S.C. Economat Sector 5 (societate la care unic asociat este consiliul local).

Între cei puși sub urmărire penală se află Marian Țigănuș (fost viceprimar al sectorului 5), Marian-Leonard Petre (director general SC Economat sector 5) și 8 funcționari publici cu funcții de conducere în cadrul instituțiilor subordonate Primăriei Sectorului 5.

În comunicatul de presă, procurorii arată că Marian Vanghelie, Marian Petre și un alt om de afaceri au constituit un grup infracțional organizat „care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel și implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5”.

„Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la prețuri supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante etc.), de la societățile controlate de aceștia”, precizează DNA.

După achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării. Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5.

Capsator cumpărat cu 80 de lei, deși costa 2,59 lei

„Cu titlu de exemplu precizăm că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu – S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei)”, transmite DNA.

Pe lângă aceste fapte, Marian Vanghelie mai este anchetat pentru că între 2016-2019 a pretins de la un om de afaceri un comision de 50% pentru a interveni pe lângă directorul Economat Sector 5 pentru plata integrală a unor facturi.

Ar fi primit 80 de milioane de lei

„Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat Sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 de lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare”.

În total, gruparea infracțională a creat un prejudiciu de 256 de milioane de lei.


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, joi, percheziţii într-un dosar în care este vizat şi Marian Vanghelie, fost primar al sectorului 5 din Capitală. Perchezițiile au avut loc inclusiv în locuința fostului edil.

De astfel, fostul edil a fost dus la audieri de procurorii DNA. El nu a făcut nicio declarație la sosire.

Potrivit unor surse judiciare, Marian Vanghelie ar fi derulat, prin interpuşi, afaceri cu Primăria Sectorului 5.

Condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare

În mai 2021, fostul primar al sectorului 5 a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat că a luat mită 30 de milioane de euro. Decizia instanței, anunțată la finalul unui proces de 6 ani, nu este definitivă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News