O parte dintre liderii PNL s-au văzut marți după-amiază cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre viitorul guvern. Iar unii dintre aceștia au plecat mulțumiți de discuția cu șeful statului. „Discuție super constructivă. Parteneriat asumat. Ne vom întâlni mai des. Până pe 23 decembrie încercăm să trecem noul guvern”, au declarat surse PNL pentru Libertatea.

Liberalii vor să schimbe mai mulți miniștri

PNL își va schimba puternic garnitura de miniștri în viitorul guvern pe care vrea să-l formeze alături de USR-PLUS și UDMR. Surse din partid susțin că liberalii s-au săturat de prestația unora dintre actualii miniștri.

„Nu s-a discutat încă despre funcțiile de vicepremier. Dar, noutatea va fi că de la PNL vor intra în Guvern numai lideri cu greutate. Fără experimente. Și vor rămâne maximum patru-cinci miniștri care sunt și în actualul guvern. Nu am discutat însă numele noi care vor fi.”, au declarat surse liberale pentru Libertatea.

Anisie, Alexandru și Ion Ștefan, în pericol să fie schimbați

Printre miniștri vizați de supărarea partidului ar putea fi persoanele apropiate de Ludovic Orban, cel care a demisionat luni seara, persoane care au fost de altfel și criticate în spațiul public pentru prestația lor: Monica Anisie, Violeta Alexandru, Ion Ștefan.

În schimb, ar fi de așteptat să își păstreze portofoliile Bogdan Aurescu, la Externe, Virgil Popescu, la Economie, sau Lucian Bode, la Transporturi. Interesant de văzut dacă PNL îl mai susține pe Cătălin Predoiu la Justiție, după un bilanț aproape de zero anul acesta în ceea ce privește repararea modificărilor făcute de PSD în privința Legilor Justiției. Un alt ministru a cărui soartă nu e certă este Nelu Tătaru.

La ce portofolii nu vrea să renunțe PNL

Nu este clar dacă liberalii mai vor să mențină ministerul Sănătății sau l-ar da bucuroși. Nici pe Educație sau Muncă nu e mare bătălie.

Într-un interviu pentru Libertatea acordat în seara alegerilor, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a enumerat câteva ministere la care PNL nu vrea să renunțe.

„ Este greu pentru un premier să se dispenseze de Finanțe, Justiție, Dezvoltare, Mediu, Interne. Dar sigur, vom sta de vorbă. Sunt câteva ministere unde noi avem mare încredere în oamenii noștri – Externe, Apărare, Justiție.”, a declarat Rareș Bogdan pentru Libertatea.

Tot el, în alte interviuri date presei, a nominalizat Transporturile și Fondurile Europene.

USR-PLUS cere șefia Camerei Deputaților, Ministerul Justiției și pe cel al Dezvoltării

Membri ai USR-PLUS au declarat, pe surse, că nu vizează șefia Senatului, cea pe care liberalii ar vrea sa le-o dea, ci vor șefia Camerei Deputaților, pentru Dan Barna. Numai ca și Ludovic Orban, recent rămas fără portofoliul de premier, ar viza aceasta funcție.

„Dan Barna nu vrea neapărat ceva pentru el, dar partidul îl presează să preia șefia Camerei Deputaților, pentru ca acolo se decid cele mai importante lucruri legate de Parlament. Președinția Senatului este mai mult de formă, o să avem un birou mare și nu vom putea face nimic.”, au declarat pentru Libertatea surse din USR-PLUS.

În ceea ce privește portofoliile, USR-PLUS consideră că o formulă de împărțire corectă ar fi, dacă se păstrează cele 16 ministere, 9-5-2 sau 8-5-3. Adică, PNL să aibă nouă ministere, USR-PLUS cinci și UDMR două.

Pe de altă parte, există lideri ai acestei formațiuni care ar vrea să propună o restructurare a guvernului.

„Restructurarea care s-a făcut, cu scăderea numărului de ministere, a fost doar de formă. De fapt, au înghesuit același număr de angajați în mai puține ministere și au făcut economie doar când vine vorba despre cabinetul ministrului, că nu mai sunt angajați la doua cabinete, ci doar la unul. Noi am vrea să regândim funcționarea Ministerului Fondurilor Europene și am mai vrea ca Turismul și Comunicațiile să fie ministere de sine stătătoare”, au declarat sursele.

USR-PLUS ar viza în primul rand Ministerul Justitiei. Dacă nu, pe cel al Finanțelor.

Dintre aceste două ministere avizatoare, vrem sa avem unul dintre ele. Noi mergem la negocieri cu o mare flexibilitate, dar nu mergem sa susținem guvernul PNL, ci să facem parte din noul guvern.

surse USR-PLUS

Alte ministere vizate ar fi Mediul și Dezvoltarea. Iar dacă UDMR vrea Mediul, useriștii spun că sunt dispuși la discuții.

„Vrem să avem o discuție legată de Ministerul Dezvoltării pentru ca noi avem mai puțini primari și suntem mai puțin influențați de pretențiile lor, așa ca noi am putea să reformăm PNDL, spre deosebire de partidele cu mulți primari. Mai vrem și Mediul. Suntem flexibili, noi vom cere ministerele pentru care avem programe și idei puternice. Dacă nu le vom obține, vom monitoriza oricum activitatea miniștrilor respectivi”, afirmă sursele din USR-PLUS.

În ceea ce privește UDMR, formațiunea a avut, de câte ori a fost la guvernare, ministerele Culturii și Mediului, dar și pe cel al Sănătății.

În concluzie, Ministerul Mediului e cel mai dorit. Toate partidele se bat pentru acest minister. Dezvoltarea, Justiția, Finanțele, Fondurile Europene sunt râvnite de două din trei partide. La Educație, Sănătate sau Muncă nu se înghesuie nimeni.

Urmărește-ne pe Google News