UPDATE 28 noiembrie ora 16:45: Curtea de Apel București a admis propunerea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a fostului parlamentar PSD Niculae Bădălău, potrivit minutei instanței, care a confirmat informația pe surse furnizată anterior de Libertatea.

„În baza art. 226 C. proc. pen. admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA, în dosarul de urmărire penală nr. 256/P/2022. 1. În baza art. 202 C. proc. pen. rap. la art. 223 alin. 2 C. proc. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului Bădălău Niculae, (date), pentru o perioadă de 30 de zile”, se arată în minuta instanţei.

Elena Matache, cealaltă persoană reţinută în acest dosar, a fost plasată în arest la domiciliu.

UPDATE 28 noiembrie ora 15.06: Magistrații de la Curtea de Apel București au admis solicitarea procurorilor DNA privind arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, potrivit surselor Libertatea. Decizia a fost luată după o ședință care a durat trei ore și nu este definitivă. Bădălău poate face contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare.

În schimb, Elena Matache, inculpată în același dosar, urmează să fie plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE 28 noiembrie ora 12:09: Niculae Bădălău a ajuns la Curtea de Apel la 11:30. El a fost adus de polițiști încătușat. Judecătorii decid azi solicitarea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE ora 22:03: Primarul căruia Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro este Dan Păsat, edilul localității Bucșani din județul Giurgiu. Tot el l-ar fi denunțat pe Niculae Bădălău la DNA, au declarat surse judiciare pentru Libertatea.

Dan Păsat a fost deputat din partea PSD în perioada 2008-2012, iar în 2020 a fost ales primar al localității Bucșani.

Păsat a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru șantaj cu violență, în 2013.

UPDATE ora 20:00: Potrivit procurorilor anticorupție, fostul social-democrat i-a pretins unui primar să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă de-ale sale, promițându-i în schimb că va discuta cu o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții pentru a-i finanța două proiecte.

„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 de lei fără TVA, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”, au transmis procurorii DNA.

Același comunicat DNA arată că, în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, Bădălău i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 de euro, reprezentând 7% din valoarea celor două contracte.

UPDATE ora 19:40: După audierile de la sediul DNA, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a fostului social-democrat.

Bădălău este acuzat de săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă, au precizat surse judiciare pentru Libertatea.

***

Știrea inițială: Vicepreședintele Curții de Conturi a României a ajuns în această seară la sediul central al DNA, din București. Procurorii DNA investighează un presupus lobby făcut de Bădălău pentru companiile pe care le dețin copiii săi. Sunt cercetate fapte de luare de mită și trafic de influență.

Niculae Bădălău, fost deputat PSD, senator, prefect de Giurgiu și, pentru un an, ministru al economiei, a ajuns la DNA însoțit de fiul lui, Gabriel Bădălău.

Libertatea a scris în octombrie 2020 despre faptul că întreaga familie a fostului social-democrat, votat vicepreședinte al Curții de Conturi în iunie 2020, este implicată în contracte bănoase cu statul român.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

 
 

Urmărește-ne pe Google News