UPDATE ora 12:30 Și Poliția Capitalei a transmis un comunicat, în care informează că în urma percheziţiilor au fost ridicate sume de bani, arme, droguri de mare risc – cocaină -, dispozitive de stocare şi telefoane mobile.
UPDATE ora 12:15 DIICOT a transmis un comunicat de presă în care anunță că au fost efectuate 18 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Argeș, Dâmbovița și Ialomița, „într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj”.
În cursul anului 2018, după eliberarea din penitenciar, un membru marcant al lumii interlope a reușit să restructureze gruparea infracțională din care făcea parte anterior și a devenit liderul grupului, detașându-se astfel față de restul membrilor, prin puterea de a lua deciziile în momentele importante. Acesta a menținut coeziunea grupului infracțional, a atras noi membri și a consolidat relații cu persoane de notorietate din mediul infracțional.
Comunicat DIICOT:
Potrivit DIICOT, „suspectul a atras în gruparea infracţională luptători, practicanți de sporturi de contact, ori alte persoane violente. În acest fel, acesta a reușit să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de «taxă de protecție» ori ca «amendă»”.
Membrii grupului infracțional organizat au acționat prin „constrângerea persoanelor potente financiar”, care activau în domeniul imobiliar și care se temeau să sesizeze organele judiciare.
„Constrângerea victimelor s-a realizat fie prin amenințare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei și transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional sau alte metode intimidante, cum ar fi urmărirea victimei sau a locuinței acesteia, staționarea membrilor grupului în fața imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventă a membrilor grupului la șantierele coordonate de către victime”, se mai arată în comunicat.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse 15 persoane pentru audieri.
Eugen Preda a fost eliberat din închisoare în noiembrie 2017, în baza Legii recursului compensatoriu. El fusese condamnat la 12 ani de închisoare pentru furtul a zeci de arme AKM şi pistoale din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla.
Petre Geamănu a părăsit penitenciarul tot în 2017, după ce a ispășit o pedeapsă de 11 ani de detenție pentru furturi din TIR-uri, conform PRO TV.
Totodată, vizat de percheziții a fost şi Nicolae Cristescu, fostul acţionar al clubului de fotbal Rapid, mai susțin surse judiciare.
Percheziţiile domiciliare au fost efectuate pe raza municipiului Bucureşti şi a mai multor judeţe. Operațiunea a fost coordonată de DIICOT și de Serviciul Grupări Infracționale Violente (SGIV), serviciu din cadrul Poliției Capitalei creat pentru a monitoriza activitatea interlopilor.