„Dacă Nicolae Ciucă este propus și este votat, bineînțeles”, a spus Florin Cîțu la ieșirea din ședința în format restrâns care a avut loc la sediul partidului. Președintele liberal a subliniat însă că „în acest moment nu este niciun motiv” pentru convocarea Biroului Politic Național, for statutar care să permită votarea lui Ciucă.
Premierul demis a precizat apoi că în acest moment există un blocaj la negocierile dintre PNL și PSD legat de faptul că ambele partide doresc să aibă prima opțiune de prim-ministru. „Discuția cu PSD a fost simplă, ei vor să fie primii (n. red. – în rotația premierilor cu PNL), noi la fel. Deocamdată, nu avem nume. Problema este că sunt două partide care vor să fie primele în rotativă”, a spus Cîțu.
Acesta a mai precizat că Dan Vîlceanu nu a fost o propunere de premier avansată în negocierile dintre partide, dar a menționat că i-a propus preşedintelui PSD numele lui Alexandru Rafila, însă Marcel Ciolacu „nu a fost de acord”.
Joi, 18 noiembrie, sunt programate noi runde de negocieri între reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale pentru finalizarea programului de guvernare.
Conducerea PNL s-a reunit miercuri seară, 17 noiembrie, la sediul din Modrogan, pentru a discuta varianta ca liberalii să vină cu alt nume de premier decât președintele partidului, Florin Cîțu. Potrivit surselor Libertatea, Nicolae Ciucă este favorit să fie votat de liberali propunere de prim-ministru.
Liberalii s-au reunit într-o ședință restrânsă pentru a decide flexibilizarea mandatului privind numele premierului pentru viitoarea coaliție de guvernare cu PSD și UDMR, au declarat surse din partid pentru Libertatea.
Mai precis, se dorește ca Florin Cîțu, care este acum mandatat oficial de partid să fie propunere de prim-ministru, să renunțe la această poziție.
Conform informațiilor Libertatea, Nicolae Ciucă este varianta cel mai des pronunțată în cadrul ședinței din Modrogan, adică varianta susținută de preşedintele Klaus Iohannis.
Negocierile de astăzi dintre PNL, PSD și UDMR, anulate
Înaintea ședinței PNL din Modrogan, a fost programată o întâlnire între reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, la ora 16.00, la Parlament, pe tema finalizării programului de guvernare.
Întâlnirea a fost însă anulată cu 30 de minute înainte să aibă loc. „Nimeni nu mai este interesat decât de numele de premier”, au spus surse politice, iar prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că PNL a cerut anularea negocierilor.
„A existat o schimbare de program din partea colegilor de la PNL, probabil ședința de astăzi va fi reprogramată”, a declarat Grindeanu.
PNL și PSD au agreat deja varianta rotației de premier, nu și numele
Marți, 16 noiembrie, președintele PNL Florin Cîţu a declarat că va fi o singură propunere comună de premier din partea coaliţiei PNL-PSD-UDMR. „Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier”, a spus el după negocierile de la Parlament dintre cele trei partide.
Seara, conducerea Partidului Național Liberal a stabilit că liberalii acceptă varianta de rotaţie a premierilor într-un viitor guvern, dar cu primul prim-ministru dat de liberali. „Avem o decizie, PNL vrea să aibă prima parte din mandatul de premier”, a declarat președintele liberal Florin Cîțu, precizând că negocierile vor continua și că trebuie văzut dacă social-democrații acceptă propunerea PNL.
Miercuri, 17 noiembrie, Consiliul Politic Naţional (CPN) al PSD a decis în unanimitate să îl propună pe Marcel Ciolacu drept candidat la funcţia de premier și, totodată, să accepte prin vot sistemul de rotație. „Marcel Ciolacu este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, PSD, tot în unanimitate, a decis azi să acceptăm acest sistem de rotaţie la şefia Guvernului”, a afirmat prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.
Mai bine de două luni de guvern interimar
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.
Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.
Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.
Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.
De atunci, au avut loc mai multe runde de negocieri între PNL, PSD și UDMR, la sediul Guvernului, la Vila Lac și la Parlament, iar singura necunoscută rămasă era numele de premier cu care cele trei partide vor merge la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis urmează să convoace delegațiile celor trei partide, care îi vor prezenta propunerea, iar șeful statului va face nominalizarea de premier desemnat. Cel mai probabil, acest lucru va avea loc la începutul săptămânii viitoare.