Adina Florea a încercat de şapte ori să devină şefa Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, însă plenul CSM a refuzat de fiecare dată validarea.
Față de interesul public manifestat, în scopul corectei informări, sunt abilitată să aduc la cunoștința opiniei publice că în cursul zilei de astăzi, doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii in funcția de conducere din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ca urmare a concursului susținut.
Consiliul Superior al Magistraturii:
Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.
O parte dintre membrii CSM ar intenţiona să ceară revocarea Liei Savonea din funcţia de preşedinte al instituţiei, susțin surse judiciare, fiind nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele de plen, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia SIIJ.
Guvernul Orban și-ar putea asuma răspunderea pentru desființarea SIIJ
Secţia Specială a fost criticată şi în rapoartele MCV dar şi de Comisia de la Veneţia, iar în 27 noiembrie, desfiinţarea ei a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor, însă Senatul este cameră decizională.
Guvernul Orban ar putea să îşi asume răspunderea pentru desfiinţarea SIIJ. Cabinetul Orban așteaptă să se finalizeze alegerile în cadrul CSM și va lua o decizie după 10 decembrie în legătură cu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție.
Referitor la subiect, Ludovic Orban a declarat că vor fi făcute consultări cu Consiliul Superior al Magistraturii pe tema SIIJ, după ce vor avea loc alegerile în cadrul CSM.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro