Executivul UE al Comisiei Europene a propus în noiembrie o limită de valabilitate de nouă luni pentru permisele COVID-19, care se calculează după finalizarea vaccinării primare.
În situația în care aceste norme se vor aplica, cetățenii UE care doresc să călătorească liber în vara viitoare în blocul comunitar vor avea nevoie de o a treia doză de vaccin, doza booster.
Un oficial și un diplomat UE au declarat că guvernele UE ar trebui să ajungă vineri la un consens cu privire la limita de nouă luni, după ce au ajuns la un acord preliminar joi, cu toate că unul dintre ei a afirmat că discuțiile s-ar putea prelungi până săptămâna viitoare.
Un al treilea diplomat a precizat că există un sprijin general pentru limita de nouă luni, dar unele țări cu rate de vaccinare mai mici s-au arătat îngrijorate de impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra călătoriilor.
Guvernele UE au afirmat în mod repetat că este necesară o abordare comună pentru a evita perturbări suplimentare în industria turismului. Cu toate acestea, ele au introdus reguli divergente.
Franța a stabilit o limită de șapte luni în ziua în care Comisia a propus ca aceasta să fie de nouă luni. Regula franceză urmează să se aplice din 15 ianuarie, în timp ce Comisia a propus ca data de începere să fie 10 ianuarie.
În Cipru, certificatul ar trebui să dureze șapte luni, în timp ce în Grecia ar expira după șase luni pentru persoanele în vârstă. Oficialii UE au declarat că ambele țări sunt dispuse să adere la o limită comună a UE.
Experții din UE în sănătate au discutat joi și despre ridicarea restricțiilor de călătorie din Africa de Sud și introducerea obligației unui test PCR negativ pentru toți călătorii veniți din afara blocului, chiar dacă sunt vaccinați, a declarat o sursă pentru Reuters.
FOTO: Hepta