UPDATE ora 19.00 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că în privinţa salariului minim diferenţiat Guvernul va lua în calcul doar studiile şi nu se va raporta la vechimea în muncă.
„Pe salariul minim diferenţiat singurul lucru pe care-l luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime”, a declarat Viorica Dăncilă.
Salariul minim creşte, de la 1 ianuarie 2019, la 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii care necesită studii superioare, şi care are cel puţin un an vechime în domeniul acestor studii, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Consiliul Economic şi Social.
Documentul nu prevede, însă, şi o majorare similară a salariului minim pentru persoanele care au o vechime de peste 15 ani, aşa cum au anunţat iniţial autorităţile.
„Tot de la 1 ianuarie, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu cel puţin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare, salariul minim, fără sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.350 lei lunar, ceea ce reprezintă o creştere de 23,6% faţă de luna decembrie 2018”, se menţionează în documentul citat.
Recent, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care salariul minim să fie diferențiat.
Salariul minim va crește la 2.080 de lei de la 1.900 de brut, cât este acuma. Acest lucru înseamnă o creștere de la 1.160 de lei net la 1.260, cât vor lua în mână muncitorii necalificați.
Prin hotărâre de Guvern, autoritățile trebuie să stabilească nivelul. Dacă proiectul inițial prevedea că salariul va crește la 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și cei cu 15 ani vechime, acum autoritățile doresc să se aplice doar pentru cei cu studii superioare.
Colectare de bani de la privați
Creșterea salariului minim este o modalitate indirectă a statului de a colecta bani din sectorul privat. Din totalul de 4,9 milioane de salariați din România, în jur de 1,2 milioane lucrează la stat. În mediul privat se găsesc peste 3,7 milioane de angajați, însă în fapt peste 2,1 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
De asemenea, creșterea salariului minim este și o metodă de a combate plata la negru și evaziunea din partea angajatorilor.
Salariul minim în construcții va fi 3.000 de lei
Recent, Guvernul a anunțat că va institui un salariu minim de 3.000 de lei în construcții și va reduce taxele astfel încât netul să fie de peste 500 de euro, adică peste 2.330 lei.