După ce președintele Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor, la întoarcerea din Egipt, într-o discuție informală, potrivit surselor Libertatea, că „vreau guvernare și stabilitate”, fără să se pronunțe în privința unei alianțe, astfel încât România să poată accesa banii din PNRR, partidul condus de Florin Cîțu se reunește din nou în ședință, luni seară.
Ședința BPN care va începe la ora 19.00, la Vila Lac, va fi prima după cea în care liberalii au stabilit flexibilizarea mandatului de negociere și faptul că sunt deschiși la discuții și cu PSD, pentru formarea unui nou Guvern, după ce Guvernul Cioloș a picat votul din Parlament, iar premierul desemnat Nicolae Ciucă s-a retras înaintea audierilor miniștrilor săi.
Totodată, va fi și prima întâlnire oficială în PNL după discuțiile care au avut loc la Parlament cu delegația PSD. Atunci s-a stabilit că „dacă ne înțelegem să mergem cu PSD, primii doi ani trebuie să fie obligatoriu cu premier dat de Partidul Național Liberal, fără însă să avansăm nume sau să discutăm despre ministere în acea ședință”, după cum au declarat surse din PNL pentru Libertatea.
De asemenea, în discuțiile dintre PSD și PNL, care au avut loc pe 4 noiembrie, s-a convenit și că, dacă se vor alia, ambele partide vor intra într-un viitor Guvern cu prima linie politică, „cu cei mai puternici și influenți lideri”. Ceea ce înseamnă că din viitorul guvern PNL – PSD ar putea face parte inclusiv Alexandru Rafila, Gabriela Firea, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, potrivit unor surse din PSD.
Unii lideri din PNL sunt nemulțumiți de posibilitatea unui guvern PNL – PSD, dar spun că aceasta ar fi varianta care se conturează.
„Florin Cîțu dorește șefia Senatului”
Președintele PNL vrea pentru el poziția de președinte al Senatului, susțin surse politice pentru Libertatea. „Nu a spus-o niciodată direct, dar a lăsat să se înțeleagă din discuțiile avute, a reieșit acest lucru”, au spus membri ai PNL.
Acum, Senatul e condus de Anca Dragu, de la USR, iar deocamdată, Florin Cîțu nu și-a exprimat nicio opinie oficială în acest sens.
Cine ar putea fi premier într-o guvernare PNL – PSD
În privința unui viitor premier, liberalii au varianta Nicolae Ciucă. Încă din seara în care Ciucă a anunțat că-și depune mandatul s-a vehiculat varianta ca el să fie din nou nominalizat ca prim-ministru.
De partea cealaltă, unii lideri social-democrați au avansat varianta ca Marcel Ciolacu să fie premier într-o alternanță la guvernare cu liberalii. Deocamdată, însă, nu există o decizie unitară la nivelul PSD în acest sens.
Două luni de criză politică
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.
Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.
Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.
Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca Guvernul său să treacă de Parlament erau minime.