Decizia de a suspenda concursurile de angajare la stat, luată în vară de Guvern, „a dus la blocarea unor activități punctuale” în domenii esențiale, în contextul în care există „fluctuații de personal”, se arată în documentul intern consultat de Libertatea.
Totodată, chiar dacă măsura adoptată în urmă cu patru luni a fost gândită pentru reducerea cheltuielilor bugetare, acest lucru a dus „la disfuncționalități majore în prestarea serviciilor publice”. În plus, este afectată și aplicarea PNRR, pentru că „suspendarea ocupării posturilor a dus la dificultăți în atragerea specialiștilor necesari”, se mai precizează în document.
Acestea sunt principalele argumente pentru care liderii PSD-PNL-UDMR vor discuta în viitoarele ședințe de coaliție posibilitatea să nu mai prelungească suspendarea angajărilor la stat, în administrația publică locală.
Pe 16 iunie, Guvernul condus de de Nicolae Ciucă a aprobat printr-o ordonanță de urgență suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice. Măsura a intrat în vigoare pe 1 iulie și urmează să expire pe 31 decembrie 2022.
Potrivit Ministerului Muncii, măsura a fost luată pentru a diminua cheltuielile de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, în contextul în care numărul de bugetari a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani