Discursul susținut în România de Viktor Orban la Băile Tușnad, pe 23 iulie, a fost reclamat la CNCD de către vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru. „Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, a afirmat Muraru pe 11 august.

În acest context, pe 24 august, Colegiul director al CNCD i-a citat atât pe Alexandru Muraru, cât și pe Viktor Orban, cu argumentul că „soluţionarea unei sesizări se realizează cu citarea obligatorie a părţilor”, potrivit documentului consultat de Libertatea.

Se învocă, din oficiu, excepția de inadmisibilitate privind imunitatea de jurisdicție a premierului Ungariei, domnul Viktor Orban.  

Citația pentru premierul maghiar, document consultat de Libertatea:

În documentul de citare a părților se mai precizează că imunitatea de jurisdicţie nu înseamnă scoaterea de sub incidența legii, ci doar că „procedurile legale nu pot funcționa în raport de persoana vizată, care, deși este supusă legii locale, nu poate fi trasă la răspundere”. Mai simplu spus, premierul maghiar Viktor Orban, deși a fost citat la CNCD pentru că așa prevede legea, nu poate fi tras la răspundere pe teritoriul României.

„Este o chestiune juridică. Și președintele nostru sau premierul, dacă merge în străinătate și face ceva, nu poate fi sancționat de statul respectiv pentru că are imunitate jurisdicțională. Viktor Orban poate fi sancționat doar de autoritățile din Ungaria, nu din România”, au explicat surse din CNCD pentru Libertatea.

Ce variante are Viktor Orban

Ziua fixată pentru ca Alexandru Muraru să vină la sediul CNCD este 1 septembrie, ora 10.00, conform informațiilor Libertatea. În aceeași zi a fost citat și Viktor Orban. Potrivit legii, dacă cele două părți nu se prezintă și nici nu depun un punct de vedere în scris până la data închiderii dezbaterilor, „soluţionarea speţei se face în lipsă”.

„S-au trimis citațiile către petent și către partea reclamată. Conform procedurii, sunt mai multe posibilități. Viktor Orban poate să se prezinte sau să nu vină, de asemenea poate să trimită sau nu un avocat care să îl reprezinte sau poate trimite un punct de vedere în scris”, au mai declarat surse din CNCD pentru Libertatea.

Ce spune Codul Penal

„Legea penală nu se aplică infracţiunilor săvârşite de către reprezentanţii diplomatici ai statelor străine sau de către alte persoane care, în conformitate cu tratatele internaţionale, nu sunt supuse jurisdicţiei penale a statului român”, se precizează în textul de lege.

În replică, Alexandru Muraru a spus că Viktor Orban a fost la Băile Tușnad într-un eveniment privat, adică „o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România”.

De aceea, susține liderul liberal, imunitatea diplomatică nu se aplică în acest caz.
„Imunitatea diplomatică a domnului Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise Codului Penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad”, a mai subliniat fratele ambasadorului României în SUA, o voce importantă în Partidul Național Liberal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News