UPDATE ora 23.00. Ion Rădoi a plecat de la audierile de la DNA în jurul orei 23.00, după mai bine de cinci ore și jumătate de discuții cu procurorii anticorupție. Rădoi a fost plasat sub control judiciar, potrivit News.ro.

La plecarea lui Rădoi de la DNA au avut loc îmbrânceli între sindicaliștii adunați în fața instituției și jurnaliști. Cinci jandarmi s-au aflat la fața locului, dar nu au putut să gestioneze situația, în condițiile în care în fața DNA erau câteva zeci de susținători ai lui Rădoi, conform sursei citate.

Și iubita lui Ion Rădoi a fost audiată timp de peste două ore de procurori.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE ora 22.30. În fața sediului DNA s-au adunat aproximativ 40 de sindicaliști pentru a-l susține pe Ion Rădoi, potrivit G4Media. Aceștia stau pe trotuarul din fața instituției, iar atunci când iubita lui Rădoi a ieșit de la DNA au încercat să o protejeze de jurnaliști. Ion Rădoi este audiat de mai bine de cinci ore de procurorii anticorupție.

UPDATE ora 18.15. Președintele Sindicatului Liber din Metrou, Ion Rădoi, a fost dus la audieri la Direcția Națională Anticorpție, potrivit Digi 24. Rădoi dă declarații în fața procurorilor DNA la capătul mai multor ore de percheziții care au avut loc, astăzi, la adrese din București și județele Prahova și Ilfov, inclusiv la reședința liderului de sindicat.

UPDATE ora 14.50. De mai bine de 7 ore continuă perchezițiile sindicatul de la metrou, în casa liderului sindical Ion Rădoi, dar şi la sediile primăriilor sectoarelor 3 și 5. De asemenea, ziarul local Incomod a publicat imagini cu locuința liderului din sindicat din Sinaia.


Informația privind perchezițiile a fost confirmată oficial de DNA, într-un comunicat în care nu indică însă nume de instituții și persoane.

„Se efectuează percheziții domiciliare în 16 locații situate în municipiul București și județele Prahova și Ilfov, dintre care 3 sunt sedii ale unor instituții publice”, scrie în comunicatul transmis, miercuri, de DNA.

Faptele vizate de anchetatori sunt: abuz în serviciu, trafic de influență, dar și zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit G4Media, percheziții au loc și la Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, dar și la Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu-Piedone.

Perchezițiile vin după ce Ministerul Transporturilor și Metrorex au evacuat cu scandal spațiile comerciale controlate de sindicat de la metroul din Capitală.

Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, a acuzat atunci sindicatul condus de Ion Rădoi de corupție în legătură cu încheierea contractului de ocupare a spațiilor comerciale de la metrou.

În plus, Drulă l-a acuzat pe Rădoi că a fost cel care a pus la cale greva de la metrou din luna martie, acuzație pe care liderul de sindicat a negat-o.

În 26 martie, circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.

În aceeași zi, ministrul Cătălin Drulă a anunțat că a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție.

„Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției. Metroul trebuie eliberat și trebuie să revină în circulație. (…) Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, transmitea atunci Cătălin Drulă.

În același timp, și Metrorex a sesizat DIICOT în acest caz, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 s-a autosesizat.

În paralel cu greva de la metrou, un alt scandal din subteran a fost cel care viza eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta stațiilor. Acestea trebuiau să fie eliberate pe 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex, iar evacuarea și demolarea spațiilor comerciale de la metrou au început pe 7 aprilie, în stația Ștefan cel Mare.

Spațiile comerciale erau în spațiul Metrorex, însă erau închiriate către comercianți în principal de uniunea sindicală, care încasa 70% din veniturile din chirii, iar restul de 30% revenind Metrorex.

Urmărește-ne pe Google News