- Acuzat de infracțiunea de „lovire sau alte violențe”, Șerbuc a fost mai întâi condamnat cu suspendare de Judecătoria Suceava.
- Victima a făcut apel, dar Șerbuc i-a dat bani, iar ea și-a retras plângerea și procesul a încetat.
Pe 31 martie 2014, într-o zi de luni, Alina* a mers împreună cu mama ei la Postul de poliţie din comuna Şcheia (Suceava), pentru a reclama că a fost bătută de Ilie Marcel Șerbuc. Tânăra avea nasul spart și multe vânătăi pe față.
Ilie Marcel Șerbuc este suspect în crima din sectorul 4 al Capitalei, unde o fată a fost descoperită moartă. El este acum dat în urmărire.
Plângerea de acum 9 ani, pe care fata bătută a depus-o împotriva lui Șerbuc, dezvăluie nu doar o parte din profilul psihologic al bărbatului pe care poliția îl caută acum, cu ajutorul Interpol, ci și informații de interes public despre cum lucrează justiția.
„Era gelos, mi-a interzis să merg la școală”
În 2014, Ilie Marcel Șerbuc avea 28 de ani și era stabilit în satul Sfântu Ilie din comuna suceveană Șcheia. Absolvise o școală profesională și lucra în construcții și amenajări interioare. Alina locuia într-un sat învecinat și era elevă în ultimul an de liceu.
„L-am cunoscut pe 3 decembrie 2013, pe Facebook”, a declarat fata la poliție. „Ne-am împrietenit, am petrecut sărbătorile de iarnă împreună, apoi el a plecat din țară. La sfârșitul lunii ianuarie, s-a întors și într-o noapte, pe la ora 2, a venit la mine acasă și mi-a cerut să merg cu el”.
A plecat cu Șerbuc, în ciuda împotrivirii familiei sale, și a locuit în casa acestuia. „Era foarte gelos”, a declarat fata la poliție.
Mi-a interzis să mai iau legătura cu familia și să merg la școală și mi-a confiscat telefonul. După ce doamna dirigintă i-a anunțat pe părinții mei că am absențe, mama a luat legătura cu el și a insistat să merg la școală. Atunci m-a lăsat, dar mergeam numai însoțită de el, pentru că era foarte gelos.
Declarația fetei bătute de Șerbuc:
Pe la mijlocul lunii februarie 2014, Alina a aflat de la Șerbuc că el are 2 copii cu alte femei. „I-am reproșat că nu mi-a spus asta de la început și atunci el m-a lovit. De atunci, am fost bătută în fiecare zi”.
„M-a amenințat că o bagă pe mama în scaun cu rotile”
Pe 7 martie, Alina l-a convins să o lase să meargă până acasă, să-și vadă mama. „După ce am ajuns la ai mei, l-am sunat și i-am spus că totul s-a terminat, că m-am săturat de bătăi și de ceartă”, a declarat fata.
În zilele următoare, Șerbuc a așteptat-o în apropierea școlii. „Le suna și pe colege. Îmi cerea să mă întorc la el și mă amenința, spunându-mi că altfel o bagă pe mama în scaun cu rotile”, a spus Alina.
Iar într-o zi, mi-a trimis un SMS în care mă anunța că o să-mi taie gâtul.
Alina a declarat la poliție:
Pe 31 martie 2014, fata a fost de acord să se întâlnească cu el, sperând că, după ce vor vorbi, o va lăsa în pace. Șerbuc a așteptat-o după cursuri și a insistat să meargă la el acasă, ca să discute acolo.
Scenariul sinuciderii în stilul Romeo și Julieta și bătaia
„După ce am ajuns la el, a încercat să mă dezbrace şi să întreţină raporturi sexuale cu mine, dar m-am împotrivit și a renunţat. Apoi mi-a arătat o sticluţă, în care mi-a zis că e otravă, și mi-a propus să o bem, pentru că mă iubeşte. Mi-a arătat mesajele pe care i le-am scris, m-a îmbrățișat și mi-a propus să mor în braţele lui”, a declarat Alina în plângerea de la poliție.
Ea a început să plângă, iar Șerbuc s-a enervat. „M-a lovit cu pumnul în faţă, m-a prins de păr, m-a lovit cu capul de un scaun și apoi m-a strâns de gât. Ca să scap, i-am promis că îl iubesc și că nu-l voi părăsi niciodată, iar el m-a lăsat să plec”.
Mama Alinei a dus-o la Spitalul Județean din Suceava, unde tânăra a rămas internată 25 de zile. Avea nasul rupt, ambii ochi învinețiți și un hematom la creier.
Patru ani de anchetă
Pe 22 aprilie 2014, când Marcel Șerbuc a sunat-o iar, Alina era încă în spital. „M-a înjurat și m-a ameninţat din nou cu moartea”, a scris fata, într-o nouă reclamație depusă la Poliție.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a fost deschis un dosar penal în care au fost reunite ambele plângeri. Ancheta a durat 4 ani. Marcel Șerbuc a fost cercetat în libertate.
Procurorii au adunat la dosar următoarele probe: declaraţiile victimei, certificatul medico-legal depus de ea, adeverințele care atestă spitalizarea, declarația dată de mama victimei, singura audiată ca martor, declarațiile lui Șerbuc și copie după cazierul lui judiciar.
În fața anchetatorilor, Șerbuc a declarat că tânăra a venit de bunăvoie la el acasă, că nu i-a interzis să meargă la şcoală. Bărbatul a mai spus că fata avea libertate deplină și că nu a ameninţat-o în vreun fel şi nu a agresat-o, „cu excepţia zilei de 31 martie 2014, când ea mi-a pus mâna în gât şi m-a lovit cu palma peste faţă. Atunci, am lovit-o și eu peste faţă, iar ea s-a dezechilibrat şi s-a lovit cu capul de perete”.
Alina a susținut că a fost amenințată cu moartea de Șerbuc, în public, dar și prin SMS, iar fapta e pedepsită de Codul Penal. Șerbuc a fost acuzat de lovire sau alte violențe, faptă pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. Pe 19 martie 2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a finalizat rechizitoriul și a trimis dosarul în instanță.
Judecătoria l-a condamnat cu suspendare
La Judecătoria Suceava, procesul a durat șapte luni. În fața instanței, Șerbuc a declarat că recunoaște fapta și că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat, iar pe 31 octombrie 2018, el a fost condamnat la 9 luni cu suspendare.
În motivarea deciziei, judecătorul notează că, deși „inculpatul a dat dovadă de un comportament generalizat agresiv”, iar „leziunile cauzate victimei sunt de o gravitate ridicată”, instanța nu consideră că Șerbuc trebuie să meargă la închisoare, având în vedere „recunoașterea săvârșirii faptei și lipsa antecedentelor penale”.
Instanţa are convingerea că scopul preventiv şi educativ al pedepsei va fi atins inclusiv prin forma de individualizare judiciară a suspendării executării pedepsei sub supraveghere.
Motivarea Judecătoriei Suceava în dosarul 2951/314/2018:
Alina ceruse în instanţă ca Șerbuc să-i plătească 44.000 de lei daune morale și 1.000 de lei daune materiale. Judecătorul i-a admis mai puțin de un sfert: 8.000 de lei – daune morale și 250 de lei – daune materiale.
I-a dat bani, ca să-și retragă plângerea și să se termine procesul
În noiembrie 2018, tânăra a atacat decizia Judecătoriei Suceava, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava. În ianuarie 2019, Șerbuc și avocatul Alinei au anunțat, în sala de judecată, că părțile vor să se împace. Instanța a acordat un nou termen, ca să le dea posibilitatea să ajungă „la o înţelegere pe cale amiabilă” .
Trecuseră cinci ani de la comiterea faptelor, timp în care Alina a terminat școala, s-a măritat, a devenit mamă și s-a stabilit cu familia în străinătate.
După ce avocatul lui Șerbuc a anunțat instanța că „s-a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte daunele morale”, la dosar a fost depusă o declarație a victimei, în care ea spune că-și retrage plângerea din 2014. Potrivit legii, putea face asta oricând, până la pronunţarea unei hotărâri definitive.
Pe 13 mai 2019, ca urmare a retragerii plângerii prealabile, Curtea de Apel Suceava a dispus încetarea procesului penal faţă de Marcel Şerbuc. Acum, el este căutat pentru crimă.