„Este un cetățean care lucrează în România de ani de zile, are și familie, a fost acasă în China la Anul Nou și apoi a aterizat în București, unde a fost luat în evidență. Nu provine dintr-o zonă cu probleme mari, dar conform protocoalelor, tot ce vine din China se monitorizează două săptămâni, e în a zecea zi de monitorizare și nu prezintă simptome”, a declarat Lucian Indrei, directorul Direcției Sănătate Publice Iași.
Acesta a explicat că nu e vorba de un pacient care să prezintă simptome ale bolii, cum a fost cazul profesoarei din Suceava, ci de un protocol general, iar că pacientul are toate șansele să iasă de sub monitorizare fără investigații medicale suplimentare.
„Monitorizarea se aplică la persoanele care vin din zone cu risc, care e posibil să fie intrat în contact cu pacienți care prezintă infecții cu coronavirus. Cei care prezintă simptome și vin și din zone de risc devin automat «suspecți». sunt internați și li se fac două seturi de teste, unele rapide pentru identificare și încă un set pentru confirmare. Printre simptomele majore se numără și febra, durerile musculare, cefaleea”, a completat Lucian Indrei.
Cazul a provocat panică în Iași în cursul zilei de astăzi fiindcă o parte a presei locale a relatat că bărbatul s-ar fi întors dintr-o zonă în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu coronavirus, din Italia, și că ar fi fost investigat de medici pe aeroport, recomandându-se izolarea la domiciliu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro