Instanța a anulat, practic, un articol din Hotărârea de Guvern din 25 martie prin care s-a prelungit starea de alertă în România și două articole din hotărârea CSU Cluj prin care se suspendă activitatea sălilor de sport și de fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori.
Cererea de chemare în judecată a fost formulată de „reclamanta Indigo Gym SRL „în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, CNSU, CSU Cluj și IPJ Cluj”.
De asemenea, instanța a obligat „pârâţii Guvernul României, CNSU, IPJ Cluj să plătească fiecare reclamantei câte 50 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată aferente pretenţiilor admise”, respingând cererea reclamantei privind plata sumei de 300 de lei drept cheltuieli de judecată.
Sentința Curții de Apel Cluj nu este executorie, părțile implicate putând face recurs în 15 zile.
În cazul în care hotărârea Curții de Apel Cluj privind anularea articolelor din HG rămâne definitivă, ea se publică în Monitorul Oficial și devine obligatorie pentru toată lumea, adică se aplică în toată țara.
Conform cadrului legal în vigoare, doar atunci când este vorba despre legi, ordonanțe de urgență și ordonanțe emise de Guvern cea care se pronunță este Curtea Constituțională, în schimb, când este vorba despre orice alte acte administrative, decide instanța de judecată.
OUG 68/2020 prevede că hotărârile de guvern prin care se declară starea de alertă sau se stabilește aplicarea unor măsuri sau restricții pot fi atacate în contencios administrativ, de către „orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului/interesului legitim și repararea pagubei”.
„Instanța verifică dacă măsura luată de autorități a fost operaționalizată în baza legii în mod corect. Instanța nu stabilește adevărul absolut prin punerea unei etichete definitive asupra unei măsuri, ci analizează modul în care a fost operaționalizată”, a declarat, pentru Spotmedia.ro, avocatul Dragoș Lucian Ivan.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro