Astfel, potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), suspiciunea de pestă porcină africană a fost notificată pentru probe de la un animal mort pe 7 iulie şi de la unul viu din două gospodării din Cilieni, achiziţionaţi din aceeaşi sursă.

Pentru confirmarea diagnosticului au fost trimise marţi probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date, informează DSVSA Olt, citată de Agerpres.

Autorităţile sanitar veterinare au instituit măsurile aplicabile în cazul unui focar de PPA efectuând ecarisarea suinelor de la care proveneau probele cu rezultate pozitive în privinţa prezenţei virusului PPA precum şi dezinfecţia în gospodării.

Un program de măsuri privind suspiciunea de PPA de la Cilieni a fost aprobat marţi e către Centrul Local de Combatere a Bolilor întrunit la Prefectura Olt.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea populaţiei pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi şi subliniază că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunţat imediat.

Animalele suspecte de PPA trebuie sacrificate şi neutralizate iar proprietarii acestora vor fi despăgubiţi.

La Cilieni a mai fost şi anul trecut focar de pestă porcină africană, dar a fost declarat închis în prima parte a acestui an.

Anul acesta, a fost descoperit un focar de pestă porcină africană și într-o gospodărie din comuna Şerbăneşti, în același județ.


Citește și:
Pesta porcină a ajuns și în comuna Ip, din Sălaj. Primăria a anunțat: „Sacrificarea porcilor nu este obligatorie”


 
 

Urmărește-ne pe Google News