UPDATE – 8 noiembrie, ora 14.45: Probele recoltate trimise la laboratorul de analiză din Bucureşti au confirmat că animalele găsite moarte în gospodăria unui localnic din comuna Beceni erau infectate cu virsului pestei porcine.
Bărbatul a încercat să-şi trateze animalele fără a comunica starea lor către medicul veterinar din zonă și abia când simptomele pestei porcine au fost evidente, iar porcii au început să moară, gospodarul a informat autorităţile.
Există suspiciunea că virusul PPA a fost adus în gospodărie chiar de către proprietar, care comercializează animale, însă – în faţa anchetatorilor – acesta a susţinut că virusul a fost adus fie de un porc mistreţ, fie de un câine din gospodărie, care ar fi pătruns în curte cu un os găsit pe câmp.
Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Buzău au luat deja măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiei afectate.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de lege. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor din zonă pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, informează Adevărul.
„Un localnic din Cărpiniştea, sat aparţinând comunei Beceni, a anunţat medicul veterinar că a găsit în gospodărie cinci porci morţi, doi adulţi şi trei sugari. A fost anunţată DSVSA Buzău (Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – n.r.), care a deplasat în zonă o echipă pentru a preleva probe de la animalele moarte. Alţi doi purcei de lapte aflaţi în stare de agonie au fost eutanasiaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma, pentru Agerpres.
Probele au fost trimise Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, iar autorităţile sanitar-veterinare aşteaptă acum rezultatele, potrivit sursei citate.
În ultimele două luni, în acest județ au fost depistate cinci focare de pestă porcină africană, câte unul la Pănătău, Lunca-Pătârlagele, Puieşti şi două în satul Amara.
Recent, s-a înregistrat primul caz de pestă porcină în judeţul Vrancea. Acolo, a venit și confirmarea de la București. Însă, au fost probleme atunci când virusul a fost descoperit într-o gospodărie din județul Dolj. De altfel, a fost jale mare în satul doljean unde s-a înregistrat un caz de pestă porcină: „Eu mor până diseară, mor înaintea porcilor”.
Unii sătenii s-au opus sacrificării animalelor și au preferat să îi taie mai devreme de Crăciun, pentru consumul propriu. A fost nevoia și de intervenția jandarmilor, pentru calmarea spiritelor.
Citește și… Damian Drăghici se pregătește să devină tată pentru a doua oară! Viitoarea lui soție e însărcinată
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro