Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost anunțate sâmbătă seară, când autoritățile au comunicat că doi dintre cei 46 de români repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud au fost confirmați cu noua variantă.
„Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, a anunțat Ministerul Sănătății sâmbătă.
Proba prelevată de la cea de-a treia persoană din avion confirmată cu COVID, un sportiv care a ieșit pozitiv la testare pe aeroportul din Baia Mare, era încă în lucru.
Luni, după secvențierea parțială, autoritățile au anunțat că e „foarte probabil” ca și acesta să fie infectat cu Omicron.
Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună. Precizăm ca persoană este vaccinată și nu manifestă simptome.
Ministerul Sănătății:
Alte trei probe cu suspiciune de Omicron sunt în secvențiere la Institutul Matei Balș din Capitală, a anunțat joi, 2 decembrie, directorul medical al institutului, dr. Adrian Marinescu.
Contactat atunci de Libertatea, medicul a explicat că cele trei cazuri au prezentat „semne de întrebare” după primul screening și, pentru că au istoric de călătorie în zone unde a fost depistat Omicron, s-a decis să se facă o secvențiere.
„Nu sunt persoane care au venit din Africa de Sud. Cel puțin, numim suspiciuni cele care vin din Africa de Sud. Noi în Institut facem screening încă de când a început. Screening înseamnă că la unii dintre pacienți care vin din afara țării, ne uităm dacă e varianta Delta sau nu. Dacă vedem că nu este Delta, mergem la secvențiere”, a spus dr. Marinescu.