Miercuri, alături de ministrul apărării Serghei Șoigu, Putin a fost la spitalul militar Mandryk din Moscova, unde imaginile îl arată în timp ce strânge mâna și vorbește cu mai mulți militari ruși pe care i-a numit „eroi” pentru că s-au confruntat cu „un pericol mortal” în Ucraina.
Adam Rang, un analist al tehnicilor de dezinformare care analizează voluntar comunicarea Kremlinului, a atras atenția că unul din bărbații care este prezentat drept soldat rănit a apărut în alte imagini în care era prezentat drept muncitor într-o uzină.
Putin met with a wounded soldier who, by a strange coincidence, was also a factory worker he previously met. pic.twitter.com/hz4q2EJzFx
— Adam Rang 🇪🇪🇺🇦 (@adamrangpr) May 26, 2022
Igor Sushko, un pilot ucrainean, a preluat aceste imagini, la care a mai adăugat alte cadre cu persoane care apar în diverse roluri în timpul aparițiilor publice ale președintelui rus.
#Russia: This looks about right. In case you were wondering how #Putin can possibly risk being in the presence of regular #RussianPeople. He never does. pic.twitter.com/LpCOP5pYvB
— Igor Sushko (@igorsushko) May 26, 2022
Presa internațională, dar și unele publicații independente ruse, au scris în repetate rânduri, în ultimii ani, că fotografiile în care Vladimir Putin apare alături de persoane prezentate ca simpli cetățeni ruși ar putea fi operațiuni de PR aranjate în care actori apar, în realitate, membri ai Serviciului Federal de Protecție.
În august 2021, publicația independentă Novaia Gazeta a relatat că o vizită a președintelui rus la o fabrică de ciment din republica rusă Bashkostan ar putea să nu fi avut loc chiar așa cum a fost prezentată. Unii localnici au declarat atunci că trei dintre „muncitorii” care apar în uniformele de muncă sunt angajați ai administrației locale.
În august 2017, pe rețelele sociale au fost postate imagini în care persoane care apar lângă Putin la mănăstirea Yuriev din Novgorod apar alături de el și în timpul unei expediții la pescuit. Fotografiile au fost distribuite și de Adam Rang.
Some people have their doubts. Its not conclusive but it does seem to be the same person – and theres certainly nothing new about that tactic from Putin. See below. There was even a rioter in 2007 in Estonia who popped up as a protestor in Ukraines Donbas in 2014. pic.twitter.com/i1HfjQ29CU
— Adam Rang 🇪🇪🇺🇦 (@adamrangpr) May 26, 2022
„În ciuda investițiilor majore în aparatul de propagandă al regimului Putin, sunt uneori surprinzător de ușor de identificat mijloace prin care aparițiile sale în presă sunt aranjate”, a declarat Rang pentru Newsweek. „E dificil să aranjezi ceva autentic când îți e frică să te întâlnești cu simpli cetățeni ruși. Ar putea trece neobservat așa ceva doar pentru publicul intern, pentru care accesul la informație este sever restricționat”.
„Aceste acțiuni ilustează realitatea unui dictator autoritar nesigur și rupt de realitate, care se simte cel mai singur la mese lungi”, a completat Rang.
Kremlinul nu a răspuns unei solicitări de comentarii făcută de Newsweek.
Foto colaj: Twitter, EPA