UPDATE, ora 22.13: Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni seară, pronunţarea în dosarul în care Călin Georgescu a atacat trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate în urma hotărârii Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale, până la soluţionarea cererii de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean. Instanţa ar urma să se pronunţe marţi.
„Eu i-am sugerat acest lucru, fiecare femeie la rândul ei, şi ca mamă, este leoaică, aşa că am credinţa să spun că, dacă saltul în conştiinţă va fi al ei, poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări. Contează conştiinţa ei”, a afirmat Călin Georgescu, referindu-se la judecătoare.
Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă, formularea unei cereri de recuzare, înainte sau după începerea oricăror dezbateri, nu împiedică efectuarea actelor de procedură în continuarea judecăţii, nici dezbaterea în fond a procesului, ci doar pronunţarea hotărârii, până la soluţionarea cererii de recuzare.
UPDATE, ora 21.02: Potrivit G4media, Poliţia Capitalei a deschis dosar penală pentru comiterea infracțiunii de „ultraj judiciar”, după ce un susținător al lui Călin Georgescu a postat pe Facebook ameninţări la adresa judecătoarei Cristina Ardelean.
Mgistratul soluționează cererea lui Călin Georgescu de anulare a deciziei Curții Constituționale privind reluarea alegerilor prezidențiale.
Știre inițială: O parte din susţinători au intrat şi în sediul instanţei.
Aceștia purtau steaguri şi vuvuzele și au scandat lozinci împotriva actualei puteri. Totodată, au intonat cântece patriotice.
De asemenea, la venirea lui Georgescu în instanţă, s-a creat o adevărată busculadă.
La acest moment, procesul este suspendat, după ce avocaţii lui Călin Georgescu au cerut recuzarea judecătoarei care se ocupă de acest caz.
Este vorba despre Cristina Ardeleanu, motivând că ea nu ar fi imparţială, deoarece este soţia unui procuror care lucrează la DNA.
Urmează ca cererea de recuzare să fie soluţionată de un alt complet de judecată.
În acest dosar, Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi.
Obiectul principal al dosarului îl reprezintă anularea hotărârii BEC, respectiv a deciziilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 şi nr. 232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.