Puse în oglindă, cele două imagini ale victoriilor sunt la fel. Doar câștigătorul este altul.

Momentul victoriei lui Cîțu din 25 septembrie 2021:

Florin Cîțu, după ce a fost ales președinte PNL la congresul din septembrie 2021. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Momentul victoriei lui Nicolae Ciucă din 10 aprilie 2022:

Nicolae Ciucă a fost ales președintele PNL la congresul din 10 aprilie 2022. Foto: Eli Driu / Libertatea

Spre deosebire de Florin Cîțu, care a candidat contra lui Ludovic Orban, Nicolae Ciucă a luptat singur pentru a obține conducerea PNL. La congresul de duminică au participat în jur de 1.300 de liberali, delegați, spre deosebire de peste 5.500 de oameni de prezența și aplauzele cărora s-a bucurat Cîțu anul trecut.

Au sărit în cealaltă barcă

Din totalul de 1.120 de voturi exprimate, 1.060 au fost „pentru” Ciucă la șefia partidului, iar alte 60 au fost anulate.

Pe scenă, alături de Ciucă au urcat, printre alții, prim-vicepreședinții PNL Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, precum și ministrul de interne, Lucian Bode. Ei au vorbit despre „valorile liberale”, credibilitatea și stabilitatea pe care Ciucă le poate oferi partidului.

În 2021, tot Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, dar și alte nume din PNL care l-au susținut acum pe Ciucă îi arătau susținerea lui Florin Cîțu, spuneau că „se comportă ca un lider adevărat” și că va face o „treabă excelentă” ca președinte de partid.

Cum s-au schimbat discursurile de la un congres la altul?

Rareș Bogdan, în tabăra Cîțu: „Vă rog să vă puneţi în spatele lui Florin Cîţu, cu toţii, indiferent pe cine aţi votat şi pe cine susţineţi. (…) Este un om onest, este un om cu bun-simţ. (…) Florin Cîţu va fi prim-ministru, va fi preşedintele acestui partid”.

Rareș Bogdan, în tabăra Ciucă: „Acum trebuie să facem față unei provocări globale. Poate înțelegeți cu toții de ce România avea nevoie de o majoritate confortabilă, de stabilitate. Poate acum înțelegem mai bine de ce Nicolae Ciucă trebuia să vină la Palatul Victoria”.

Împăciuitorul Flutur

Gheorghe Flutur, în tabăra Cîțu: „Am intrat în această echipă a lui Florin Cîţu pentru a susţine pragmatismul. Trebuie unitate în coaliţie pentru că noi, din păcate, am generat instabilitate şi trebuie să adunăm coaliţia de dreapta şi centru-dreapta să putem guverna. (…) Haideţi să trecem Carpaţii, să legăm provinciile istorice, că românii aşteaptă de la noi şi nu autostrăzi cu carioca”.

Gheorghe Flutur, în tabăra Ciucă: „Majoritatea care susțineți acum acest proiect ați susținut și echipa câștigătoare (a lui Florin Cîțu, n.r.). Așa este. Dragi colegi, a ne asuma că se poate și mai bine e o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile. Suntem în măsură să recunoaștem și să schimbăm în mai bine, din mers, unele lucruri”.

Nicolae Ciucă, încântat de susținerea din partid. Îi mulțumește lui Rareș Bogdan pentru laudele aduse pe scenă

Omul potrivit în momentul potrivit

Lucian Bode, în tabăra Cîțu: „Fac parte din echipa care susține această moțiune și pe Florin Cîțu la președinția Partidului Național Liberal pentru că, în primul rând, cred în viziunea propusă prin acest proiect și sunt ferm convins de utilitatea lui pentru România”.

Lucian Bode, în tabăra Ciucă: „Congresul extraordinar în care ne-am reunit astăzi exprimă resetarea noastră. Trebuie să generăm credibilitate și siguranță. Avem un candidat credibil, care garantează eficiența guvernării într-un context cu multe crize. Dezvoltarea PNL și a României sunt profund legate. Nicolae Ciucă este omul care reușește să țină lucrurile sub control, să asigure stabilitatea de care avem nevoie. Avem în fruntea României omul potrivit în momentul potrivit”.

Soluția firească

Alina Gorghiu, în tabăra Cîțu: „Cîțu reprezintă, din acest punct de vedere, că direcția PNL va fi cea corectă. Este un lider care poate duce PNL la un alt nivel și nu mă feresc să îl susțin public sau în interiorul partidului. Este genul de lider care a anunțat deja că nu va lua decizii singur, că își va asculta colegii”.

Alina Gorghiu, în tabăra Ciucă: „În general, când ai un premier în funcţie, cam acela este şi candidatul pentru preşedinţia partidului, având în vedere că funcţia este acum vacantă. Deci mă aştept ca Nicolae Ciucă să-şi depună această candidatură pentru preşedinţia PNL şi sigur că voi susţine această candidatură”. Ea a mai spus, după vot, că este și „soluția firească”.

„Acesta este testul. Dacă situația se înrăutățește, înseamnă că colegii mei au greșit”, spunea Cîțu pe holurile Parlamentului, înainte să înceapă Congresul PNL. L-a salutat prietenește pe premierul Ciucă și cel care i-a luat locul la conducerea partidului. Câteva minute mai târziu, Cîțu a ieșit din sală în timpul discursului premierului. Foto: George Călin / Inquam Photos

Calitățile importante

Iulian Dumitrescu, în tabăra Cîțu: „Există o calitate esenţială pe care trebuie să o aibă viitorul preşedinte al Partidului Naţional Liberal. (…) Se cheamă altruism şi Florin Cîţu are asta”.

Iulian Dumitrescu, în tabăra Ciucă: „Este cea mai mare calitate a unui om destinat să conducă, spunea marele Napoleon Bonaparte, şi dumneavoastră sunteţi un om calm, care, de astăzi, când va vorbi va avea în spatele lui toată forţa PNL. Guvernaţi bine ţara, domnule prim-ministru! Îndepliniţi această misiune şi toţi vă vom urma!”.

Urmărește-ne pe Google News