Un sondaj realizat de National Centre for Social Research (NatCen) arată că sprijinul public pentru monarhie a scăzut la un minim istoric. Un total de 45% dintre respondenți au declarat fie că ar trebui abolită, fie că nu este deloc importantă sau nu este foarte importantă.
În 2022, anul jubileului de platină al regretatei regine, 35% dintre respondenți au dat unul dintre aceste trei răspunsuri. În general, răspunsurile din 2023 au arătat o scădere a sprijinului pentru monarhie până aproximativ la nivelurile observate ultima dată în 2021.
Răspunsurile din 6.638 de interviuri sunt comparate cu 40 de ani date colectate pentru sondajul anual British Social Attitudes. Acesta arată că numărul persoanelor care spun că monarhia este „foarte importantă” a scăzut la 29%, de la 38% în 2022.
Acest lucru reflectă o tendință pe termen lung de scădere a sprijinului pentru monarhie, noul studiu arătând că numărul celor care au răspuns „foarte important” este la cel mai scăzut nivel de când a început colectarea datelor, în 1983.
Datele arată că popularitatea monarhiei tinde să crească în preajma evenimentelor precum jubileele, nunțile sau nașterile.
„În timp ce observăm o tendință de scădere a sprijinului pentru monarhie, reiese clar din date că evenimentele și sărbătorile naționale importante, cum ar fi jubileele, căsătoriile și nașterile, au un efect clar și pozitiv asupra opiniilor societății față de monarhie”, a declarat Guy Goodwin, directorul general al NatCen
„De-a lungul anilor 2010, am văzut o creștere a sprijinului pentru ca Marea Britanie să continue să aibă o monarhie, care a coincis cu căsătoria Prințul de Wales și cu sărbătorirea jubileului de diamant al reginei”.
Un total de 26% dintre persoanele intervievate au declarat că monarhia este „destul de importantă”, cu două puncte procentuale mai mult decât în 2021.
Dar 20% au spus că este „nu foarte importantă”, de asemenea în creștere cu două puncte față de 2021. Un sfert dintre cei chestionați au spus că monarhia nu este „deloc importantă/ar trebui abolită”, o proporție care a rămas neschimbată față de 2021.