Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, vineri, 26 februarie, hotărârile inițiate de primarul Nicușor Dan prin care se suspendă timp de un an Planurile Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2,3,4,5 și 6 din București.
Voturile au venit din partea USR PLUS și PNL, iar problemele au fost mai degrabă tehnice decât de respectare a angajamentelor politice.
În urma negocierilor cu liberalii, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat un amendament prin care s-a redus termenul de suspendare de la doi ani, cât propusese inițial, la un an. În plus, au fost introduse termene precise pentru inițierea modificărilor la PUZ-uri, 90 de zile, și, ulterior, pentru punerea în dezbatere publică.
Liberalii au votat însă cu strângere de inimă propunerile primarului. „Atitudinea de tip rezist nu se mai potrivește cât timp sunteți la putere. Insistența de a avea un an termen de suspendare este foarte probabil să-i afecteze pe bucureșteni”, a avertizat înaintea votului consilierul PNL Cătălin Deaconescu.
Înainte de supunerea la vot, primarul a explicat că suspendarea PUZ-urilor nu înseamnă că nu se vor mai da autorizații de construcție în cele cinci sectoare al Capitalei, ci că vor trebui respectate prevederile care existau înaintea adoptării PUZ-urilor contestate.
Probleme tehnice
Ședința CGMB, care s-a desfășurat în regim online, a fost suspendată de mai multe ori din cauza problemelor tehnice. „Măriți banda la net”, cere o consilieră PSD. De ce nu ați mărit-o dumneavoastră înainte? îi răspunde șeful de ședință, un tânăr consilier USR PLUS.
Fiecare PUZ a fost votat în parte. Plus vot separat pentru amendament. În total, au fost 10 voturi.
Când nu au existat probleme de conexiune, toți cei 29 de consilieri ai majorității au votat „pentru”: USR PLUS – 17 și PNL – 12.
Consilierii PSD și PMP au votat împotrivă, dar nu au putut împiedica suspendarea PUZ-urilor.
„Este un moment de cotitură în ce înseamnă dezvoltare urbană pentru București”, a declarat Nicușor Dan după ce toate hotărârile referitoare la suspendare PUZ-urilor au trecut de votul consilierilor.
Sunt mândru că sunt susținut de această majoritate. În sfârșit, Bucureștiul este condus de o autoritate publică, o autoritate care lucrează pentru public
Nicușor Dan:
Nicușor Dan: „Urbanismul din ultimii ani, o golănie”
Primarul Capitalei a declarat recent că „urbanismul din ultimii ani din București a fost o golănie”.
„Cu titlu general: cele 5 PUZ-uri au fost apogeul. Bucureștenii stau de ani buni în trafic din cauza acestui tip de urbanism, cartiere întregi nu au școli din aceeași cauză, un oraș cu un potențial turistic uriaș e prezentat în reviste drept cea mai urâtă capitală, sunt zeci de mii de oameni care și-au pus toată agoniseala de-o viață într-o casă și s-au trezit cu un bloc la fereastră.
Cele mai nocive lucruri din aceste PUZ-uri: e absolut scandalos ca în situația în care avem o poluare a aerului, zeci de mii de copii cu boli respiratorii din această cauză, zeci de mii de bătrâni cu boli cardio-vasculare din această cauză, sute de hectare de spațiu verde, prin aceste PUZ-uri, urmează să devină spații construibile. E inadmisibil!”, a declarat Nicușor Dan, miercuri, într-o conferință de presă, citat de site-ul Radio Europa Liberă.
Ce reglementează PUZ-ul
Planul Urbanistic Zonal stabilește cum anume se va dezvolta o anumită zonă din punct de vedere urbanistic. Din toate punctele de vedere: locuire, servicii, circulație, spații verzi, instituții publice, etc.
Prin PUZ se stabilește, de exemplu, cum pot fi utilizate terenurile, ce distanță trebuie lăsată până la stradă și între vecini sau până la ce nivel pot fi ridicate blocuri într-o anumită zonă.
Iată câțiva parametri ce pot fi modificați prin PUZ:
- Retragerile față de limitele proprietății;
- Procentul de ocupare al terenului (POT);
- Coeficientul de utilizare al terenului (CUT);
- Aliniamentul viitoarei construcții față de parcelele învecinate;
- Regimul de înălțime;
- Înălțimea maxim admisă și înălțimea la cornișa viitoarei construcții;
- Scoaterea din extravilan și introducerea în intravilan;
- Delimitarea și ocrotirea fondului arhitectural-urbanistic (în cazul în care există în zona vizată);
- Protecția mediului;