„Sute de beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanţarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii aleşi fie au dispărut de pe piaţă, fie nu au resurse să onoreze toate dosarele de montare a panourilor fotovoltaice din program”, avertizează compania Kilowat.

Potrivit legii, beneficiarii care au schimbat deja firma de instalare nu mai au dreptul să aleagă un nou instalator, ceea ce presupune pierderea automată a finanţării obţinute prin program.

„Beneficiarii caută cu disperare instalatori oneşti care să monteze în timp util pentru a beneficia de finanţare, însă multe firme lucrează deja la capacitate maximă şi nu mai pot prelua dosare pentru care nu mai au resurse. Din păcate, este o criză fără precedent în programul Casa Verde, cu riscul poate chiar inevitabil pentru beneficiarii afectaţi de a pierde finanţarea de 20.000 lei, mai ales că unii beneficiari nu mai au dreptul la a alege un nou instalator”, a explicat Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat ANRE.

Mulţi instalatori din piaţă au acceptat mai multe dosare Casa Verde decât capacitatea financiară şi logistică reală de montaj, ceea ce a dus la imposibilitatea acestora de a mai realiza lucrările promise. Unele firme s-au închis, iar alte au înştiinţat beneficiari să se transfere la un alt instalator.

„Zeci de români, victime ai acestor firme, ne contacteză săptămânal cu disperare pentru a le monta panourile, ca să nu piardă finanţarea, având în vedere timpul redus până la împlinirea celor 12 luni de la publicarea listei instalatorilor. Unii beneficiari au înţeles că trebuie să aleagă cu grijă instalatorul. Însă în continuare românii trebuie să fie foarte atenţi cu cine lucrează, deoarece situaţia se poate repeta şi în ediţia Casa Verde din 2024”, adaugă Albert Soare, fondator Kilowat.

Şi beneficiarii ediţiei din acest an pot fi victime ale unor firme instalatoare fără capacitate reală de a onora lucrările, avertizează Kilowat. Odată cu dezvoltarea domeniului, au apărut multe firme instalatoare, multe mici, care îşi pierd rapid capacitatea financiară de a avea stocuri şi, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice.

Numai anul acesta sunt de două ori mai mulţi instalatori decât anul trecut. Astfel, mulţi dintre ei nu vor putea susţine toate proiectele din Casa Verde 2024, având în vedere că decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la câteva luni după montaj.

Este important ca românii să verifice cu atenţie experienţa instalatorului, portofoliul acestuia şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi backup şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare.

În Casa Verde 2024, finanţarea pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei. La un calcul simplu, dacă o firmă mică ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui să aibă capacitate financiară de cel puţin 3 milioane de lei (600.000 de euro). În multe cazuri, firmele mici se aprovizionează de la alte firme locale şi la preţuri mai mari, neavând contracte direct cu producătorii, ceea ce poate întârzia livrarea de echipamente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News