La Galați, peste 30 de angajaţi din cadrul APIA Galaţi au ieşit în stradă, joi, începând cu ora 9.00, în faţa sediului instituţiei pentru a-şi exprima nemulţumirile față de Legea salarizării.
Potrivit liderului de sindicat din cadrul APIA Galaţi este vorba despre un protest spontan.
„Este un protest spontan legat de Legea 153/2017 deoarece suntem nemulţumiţi de pierderile salariale. Ar urma să apară scăderi în funcţie de grile între 400 şi 2.000 de lei, cei mai afectaţi fiind şefii de birouri sau de servicii. Acum salariul mediu brut la noi este de circa 4.500 de lei. „, a spus Gheorghe Iuroaie, lider de sindicat din cadrul APIA Galaţi.
La APIA Galaţi sunt 90 de salariaţi, dintre care 25 lucrează în centrele teritoriale din judeţ.
Protestarii din faţa sediului APIA Galaţi rămân în stradă până la ora 12.00.
Și în județele Dolj și Olt zeci de angajați au ieșit în fața instituțiilor pentru a-și striga nemulțumirile față de Legea salarizării.
“Suntem nemulţumiţi pentru că ne scad salariile, aceasta este revendicarea noastră principală. Am tras semnalul de alarmă din vară, când a apărut Legea salarizării. Ne-au tot amăgit, minţit că se rezolvă problema noastră. Noi am făcut plăţi, avansul este făcut de noi, cu sacrificii. Nu avem nimic cu fermierii, sunt partenerii noştri, clienţii noştri, dar vrem să tragem un semnal de alarmă, că nu se mai poate aşa”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.
Potrivit acestuia, salariile angajaților APIA din teritoriu scad şi cu 30 la sută, fiecare salariat pierzând între 700 lei – 2.800 lei.
“Sunt scăderi mari. Noi nu cerem nicio mărire de salariu, cerem, în situaţia în care toate preţurile au crescut, vrem să nu ne scadă salariile”, a mai Octavian Mateescu.
Peste 60 de angajați APIA au ieșit în stradă și la Timișoara. Aceștia sunt supărați că vor pierde câteva sute de lei la fiecare salariu începând din ianuarie anul viitor, din cauza trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, pe de o parte, și ca urmare a aplicării noii Legi a salarizării pe de altă parte.
Totodată, ei cer egalarea salariilor angajaților din provincie cu cele de la București.
„Scăderea de salarii este reală, facem calcule. Noi suntem bugetari și nu avem niciun semnal cum că se va compensa cumva scăderea. Ni se spune din vară că se va face ceva, dar nu există nimic concret în acest sens. Noi mai solicităm și egalarea salariilor din teritoriu cu cele din aparatul central, prestăm muncă egală”, a declarat Adela Vasiu, lider de sindicat al APIA Timiș.
Și la Arad angajații APIA au protestat ăn fața sediului instituției, cerând să nu lis e reducă actualele venituri.
„Nu salarii mai mari vrem, ci numai să rămânem cu aceleași salarii pe care le avem acum și să nu fim discriminați”, spune liderul sindical arădean Ovidiu Pascu.
La Vaslui, aproximativ 30 de angajați ai APIA protestează în curtea instituției, nemulțumiți de faptul că le vor fi micșorate salariile. Oamenii nu scandează și nici nu afișează pancarte cu nemulțumirile lor.
Mai mulți jandarmi se află în zonă și supraveghează protestul.
La Buzău, circa 40 de angajați ai APIA au întrerupt activitatea şi au ieşit în curtea instituţiei într-un protest spontan față de diminuearea salariilor prin aplicarea, de la 1 ianuarie 2018, a Legii salarizării. Și la Slobozia aproximatic 100 de angajaţi ai APIA Ialomiţa au lăsat munca de birou şi au organizat protestul spontan. Funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură sunt îngrijoraţi că le vor scădea salariile atât din cauza schimbărilor din Legea salarizării, cât şi pe fondul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Ei spun că din cauza acestor modificări care se vor aplica de la 1 ianuarie 2018 salariile le vor scădea cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 de lei.
“Legea salarizării care a intrat în vigoare de la 1 iulie cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018 ne-a făcut să ieşim în faţa insttuţiei, să întrerupem programul normal de lucru. Salariile noastre vor scădea, noi nu soliciăm majoarea salariilor ci vrem să nu scadă salariile pe care le avem, efortul nostrum e cunoscut de toată lumea, noi ne-am respectat toate termenele şi dorim să ni se păstreze salariile actuale. La fel ca toată lumea şi noi avem credite şi ne-am bazat pe salariile pe care ştiam că le avem ”, a declarat Mariana Baroian, consilier superior în cadrul APIA Buzău.
Protestatarii spun că sunt conştienţi că salariile în cadrul APIA sunt mult mai bune decât ale celorlalţi angajaţi, însă ei spun că de fiecare dată şi-au făcut treaba, au lucrat inclusiv în weekend, iar instituţia a reuşit să atragă importante fonduri europene, și de aceea cer să nu le fie micşorate salariile.
“Într-adevăr, salariile noastre sunt OK, însă noi întotdeauna am răspuns prezent, ne-am făcut treaba iar efortul depus de noi e recunoscut de toată lumea. Noi, pe 15 octombrie, la ora 12.00 noaptea, eram la serviciu, am autorizat la plată dosarele fermierilor pentru avans. Am muncit în weekend-uri, de sărbători legale. Când noi am fost chemaţi la serviciu ne-am respectat angajamentul. Dacă noi am răspuns în orice moment, ne-am făcut datoria, nu s-a întârziat, am absorbit fonduri europene ca nicio altă instituţie, nu vrem decât să nu ne fie micşorate salariile”, a mai declarat Baroian.
Proteste similare la agenţiile judeţene APIA au fost joi dimineaţă şi în Ialomiţa şi Vrancea.