Fie că au au fost momiți cu cine-știe-ce promisiuni salariale, fie că au știut de la bun început că se vor pune în slujba unor infractori contra unor comisioane,  sute, poate chiar mii de personaje îmbracă haina cărăușului de bani. Indiferent de modul în care au intrat în rețele, rolul lui, al cărăușului, este unul singur: să pună la adăpost uriașele sume obținute din afaceri ilegale făcute pe internet.

”Cărăușul transferă între diferite conturi, chiar și între diferite țări, banii obținuți prin fraudă. Fiește, ”munca” îi este răsplătită cu un comision care să-i asigure nu numai traiul, dar care să garanteze și discreția totală”, ne-au explicat surse judiciare.

În schema de spălare a banilor apar tot mai des monedele virtuale, bitcoin

Pe parcursul a numai cinci zile (20-24 noiembrie), autorități din 26 de țări  au derulat, cu sprijinul Eurojust, Europol și European Banking Federation, o megavânătoare de cărăuși de bani. La final, când au tras linie, investigatorii au contabilizat 59 de recrutori, 766 de cărăuși de bani dintre care 409 au ajuns direct în birourile anchetatorilor. În pus, au arestat, pe teritoriul Europei, 159 de indivizi implicați în astfel de rețele.

Mii de tranzacții bancare, prejudiciu de zeci de milioane de euro

Calculele specialiștilor, făcute cu ajutorul unor bănci și cu al unor parteneri din sectorul privat au arătat că rețelele de cărăuși de bani au efectuat 1.719 tranzacții bancare și au adus prejudicii de 31.000.000 de euro. Aproape fără excepție, banii provin din infracțiuni produse în spațiul virtual (phishing, fraudarea adreselor de mail sau oferte de vânzări fictive on-line). De asemenea, în schema de spălare a banilor a fost observată o creștere a tranzacțiilor cu monede virtuale (Bitcoin).

Zece dosare, zeci de cărăuși de bani și prejudicii de 600.000 de euro doar în România

Procurorii DIICOT și ofițeri români de la Crimă Organizată au demascat, pe teritoriul țării noastre, 49 de cărăuși de bani și un recrutor care au înșelat 141 de persoane cu aproximativ 400.000 de euro. Toți fac obiectul a nouă dosare penale. Într-un alt caz, autoritățile române au efectuat opt percheziții și au descoperit un prejudiciu de 200.000 de euro

Profilul cărăușului de bani: bărbat cu probleme financiare ce are până-n 34 de ani

Specialiștii în astfel de anchete au creionat profilul cărăușului de bani, un personaj foarte important al rețelelor infracționale care vor să ascundă și să ”spele” sumele uriașe obținute prin fraudă, mai ales în mediul on-line:

  • sunt personaje nou venit într-o țară
  • pot fi șomeri, studenți sau persoane cu dificultăți financiare
  • în general sunt bărbați ce au vârste cuprinse între 18 ani și 34 de ani, dar pot fi și femei (mai rar).

 
 

Urmărește-ne pe Google News