Vijelia care a fost anunțată miercuri în Capitală i-a speriat pe bucureșteni. Oamenii se tem în special de clădirile aflate în stare avansată de degradare, de pe care se pot desprinde, în timpul unei furtuni, acoperișuri sau bucăți de tencuială de pe fațade.
Sunt 173 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public. Majoritatea sunt în zonele Calea Victoriei, Calea Moșilor, Bulavardul Nicolae Bălcescu, Bulevardul Regina Elisabeta și Centrul Istoric, în special străzile Lipscani, Franceză și Blănari.
Casele vechi și degradate au proprietari, dar autoritățile locale sunt cele care trebuie să se asigure că ele nu pun în pericol viața bucureștenilor. Imobilele-pericol sunt nu doar în centrul Capitalei, ci și în zonele mărginașe ale Bucureștiului. Ele zac de mulți în degradare și din cauză că autoritățile nu amendează proprietarii care nu le întrețin și nici nu avertizează populația că există risc să treacă pe lângă ele. Sunt puține zone în care proprietarii au pus mesaje de atenționare de genul: ”Atenție, cade tencuiala!”.
În Sectorul 2, Poliția Locală a sancționat 53 de proprietari ale căror imobile se află în stare avansată de degradare. ”Primăria a început evaluarea tuturor imobilelor pentru evidențierea stării în care se află acestea, concomitent cu sancționarea proprietarilor și supraimpozitarea acestora din 2018, în vederea remedierii problemelor la fațade, acoperișuri, balcoane”, spun reprezentanții Primăriei Sectorului 2.
Și la Sectorul 5 se află în dezbatere publică o hotărâre potrivit căreia proprietarii imobilelor care nu le îngrijesc să fie supraimpozitați.
Clădirilor cu fațade deteriorate sunt inventariate și în Sectorul 6. Primăria a trimis de la începutul anului zeci de notificări proprietarilor, dar niciodată nu i-a amendat. ”De la începutul anului 2017 și până la data curentă, au fost trimise 12 înștiințări către asociațiile de proprietari cu privire la obligațiile ce le revin conform Legii 10/1995 privind calitatea în construcții”, spun reprezentanții Primăriei.
În lipsa unor măsuri ferme ale autorităților locale, clădirile vor rămâne pentru ani buni de acum înainte un pericol public. Ele intră în atenție doar atunci când se produce o tragedie, după furtuni violente.
Citește și:
-
Sistemul public de alarmare, activat în Târgu Jiu, după ce un acoperiş a fost smuls de vânt şi aruncat pe mai multe mașini
-
VIDEO/ Gabriela Firea a anunțat care sunt cartierele din București care vor fi afectate de furtuna de miercuri
-
Se închid școlile în București! Cum va fi vremea în următoarele ore și până vineri
-
Un anunţ fals produce panică printre bucureşteni: ”Ciclonul care se aproprie e mult mai grav decât s-a anunţat!”
RecomandăriEdith Alibec, despre ce înseamnă să fii actriță independentă: „M-am apucat să fac proiectul și am început să bat la uși” -
Şcolile se închid și în județele Dâmbovița, Prahova și Vrancea, care vor fi sub cod portocaliu de ploi şi vijelii
-
IGSU a dispus măsuri pentru intervenția în sprijinul populației. Și Poliția oferă sfaturi în cazul unor fenomene meteo periculoase
-
GHID Cum te poate ajuta tehnologia în caz de furtună sau alte dezastre naturale
-
VIDEO | Ghid de supraviețuire. Cum te ferești de furtună și de fulgere. Ce să faci și ce nu
-
VIDEO | Meteorologii avertizează. Noi fenomene extreme se vor produce în România în perioada următoare. ”Trebuie să regândim felul în care construim”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro