Specialiștii americani în IT au declarat că atacul cibernetic a vizat inițial compania IT Kaseya din Florida, după care s-a răspândit în toate rețelele companiilor care folosesc software-ul companiei.

Într-o postare pe site, compania Kaseya a anunțat că investighează un „potențial atac”.

Agenția federală americană pentru securitate cibernetică și infrastructură a anunțat că investighează acest atac.

Atacul cibernetic a fost declanșat vineri după-amiază, în timp ce companiile din SUA se pregăteau pentru weekendul în care se sărbătorește Ziua Independenței (4 iulie).

Cele două lucruri majore care mențin în ultima vreme în alertă profesioniștii în securitate cibernetică sunt atacurile de tip ransomware și cele asupra rețelelor informatice.

În acest ultim incident, hackerii au arătat că, urmărind furnizorul de software al unor companii, pot face zeci, poate sute de victime dintr-o dată.

„Acesta este un atac colosal și devastator pe rețelele informatice”, a declarat, pentru Reuters, John Hammond, cercetător principal în securitate al „Huntress Labs”.

Kaseya a anunțat că atacul cibernetic a afectat un „număr mic” de companii, în condițiile în care specialiștii americani în IT au precizat că numărul companiilor depășește 200.

Nu este clar ce companii au fost afectate, iar un reprezentant Kaseya contactat de BBC a refuzat să ofere detalii. Site-ul Kaseya spune că are o prezență în peste 10 țări și peste 10.000 de clienți.

Ransomware-ul este flagelul internetului. Mai multe grupări criminale organizate încearcă în mod constant să aibă acces la rețelele informatice pentru a le bloca.

Ransomware este folosit de hackeri pentru a extorca bani. Hackerii restricționează accesul la date până la plata răscumpărării, utilizând criptarea sau blocând utilizatorii. În cazul acestui atac, utilizatorilor americani afectaţi li s-au cerut sume de la câteva mii şi până la 5 milioane de dolari, informează Digi 24.

Grupul de hackeri ruşi REvil (Ransomware Evil) este considerat a fi unul dintre cele mai puternice şi prolifice din lume, în materie de activităţi de criminalitate din domeniul informatic.

La un summit de la Geneva de luna trecută, președintele american Joe Biden a precizat că i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că este responsabil de atacurile cyber realizate de hackeri ruşi împotriva agenţiilor federale sau companiilor americane.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News