“Asociația Telefonul Copilului atrage atenția asupra faptului că tot mai mulți copii și adolescenți care au apelat 116 111 anul trecut s-au confruntat cu probleme de natură psihologică. Comparativ cu anul 2014, numărul solicitărilor de consiliere psihologică s-a dublat, iar cele mai frecvente stări emoționale în care copiii au solicitat sprijinul specialiștilor noștri au fost: depresia, amăgirea, izolarea, stima scăzută, singurătatea, nefericirea în sânul familiei, frica, panica, stări cu efecte devastatoare asupra sănătații psihice a copiilor. Este esențial să încurajăm copiii să vorbească despre problemele cu care se confruntă. despre maniera în care familia, societatea și tehnologia le influențează viețile. Rămânem la celălalt capăt al firului pentru fiecare copil care are nevoie de sprijin si ne așteptăm la o nouă creștere semnificativă a acestui segment de cazuri, luând în considerare rezultatele înregistrate deja în primele 3 săptămâni ale acestui an”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv, Asociația Telefonul Copilului
Numărul total de apeluri înregistrate la 116 111 în anul 2015 a fost de 105.194, iar dintre acestea 7.745 reprezintă cazuri care au necesitat intervenție și monitorizarea de lungă durată a specialiștilor Asociației Telefonul Copilului, în colaborare cu reprezentanții instituțiilor abilitate la nivel local. Din numărul cazurilor în care a fost necesară intervenția instituțiilor abilitate, 40,58% au fost cazuri de abuz asupra copilului și violență în familie, respectiv 3.143 de cazuri. Formele cele mai grave sesizate au fost: molestare fizică (40,71%), neglijare (31,65%) și abuz emotional (11,25%).
Referitor la consilierea psihologică, 2.713 astfel de cazuri au fost inregistrate la Telefonul Copilului 116 111 în anul 2015, dublu față de anul anterior. Jumătate dintre cazurile care au necesitat consiliere psihologică (50,87%) au fost sesizate de adolescenți și s-au referit la situații de bullying, probleme specifice adolescenței: probleme sentimentale, criză de identitate, manifestarea sentimentelor de excludere și dificultate în relaționare. În anul 2014, pentru aceleași situații înregistrate, procentajul a fost de doar 17,56%. Alte problematici din aria psiho-emoțională care au necesitat consiliere psihologică de lungă durată se referă la: nevoia de comunicare a copiilor cu părinții (18,58%), nevoia unei relații funcționale copii-părinți (16,55%), suport în depășirea gândurilor extreme / potențiale acte extreme, în special cele suicidare (3,75%), totodată nevoia de susținere a părinților în depășirea unor probleme de comportament ale copiilor (10,25%).
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din județele: Vrancea, Teleorman, Dolj, Vaslui, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Olt, Bacău, Iași. Județele cu cele mai puține situații înregistrate au fost: Harghita, Sălaj, Mehadinți, Covasna, Suceava, Alba, Tulcea, Maramureș și Arad.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro