Unul dintre sindicatele de poliție din Haiti a făcut apel, într-o postare pe rețeaua X, la sprijinul tuturor ofițerilor din capitală care au acces la mașini și arme, pentru a menține controlul asupra penitenciarului.
Dacă atacatorii vor avea succes, „suntem terminați. Nimeni nu va fi cruțat în capitală, pentru că vor fi 3.000 de bandiți în plus acum eficienți”, se precizează în mesajul citat.
Violențele au luat amploare începând de joi și au vizat secții de poliție, aeroportul internațional și Penitenciarul Național, iar surse de securitate din Port-au-Prince au declarat pentru CNN că situația este fără precedent în ultimii ani.
Liderul bandei haitiene Jimmy Cherizier, cunoscut și sub numele de Barbecue, a declarat vineri că va încerca să-l înlăture pe premierul Ariel Henry. Fost ofițer de poliție, care conduce o alianță de bande, Cherizier a fost vizat de sancțiuni atât din partea Națiunilor Unite, cât și a Departamentului Trezoreriei Statelor Unite.
„Cerem Poliției Naționale haitiene și armatei să își asume responsabilitatea și să îl aresteze pe Ariel Henry. Încă o dată, populația nu este inamicul nostru, grupurile armate nu sunt inamicul vostru. Arestați-l pe Ariel Henry pentru eliberarea țării. Cu aceste arme, vom elibera țara, iar aceste arme vor schimba țara”, a spus Jimmy Cherizier.
Nemulțumirea publică împotriva lui Henry a crescut din cauza incapacității sale de a reduce tulburările și a explodat după ce acesta nu a mai demisonat luna trecută, invocând escaladarea violențelor. Un acord politic anterior prevedea că el va organiza alegeri și va face transferul de putere până la data de 7 februarie.
Între timp, liderii din Caraibe au declarat miercuri că Henry a fost de acord să organizeze alegeri generale până cel târziu la 31 august 2025.
Cel puțin patru persoane au fost ucise și mai multe secții de poliție, incendiate, în ultimele zile în urma atacurilor bandelor, potrivit unei surse citate de CNN. De asemenea, din cauza focurilor de armă din apropierea aeroportului din Port-au-Prince, companiile aeriene au fost forțate joi să suspende zborurile.
Noile violențe au izbucnit în timp ce premierul se afla în vizită în Kenya.
Bandele rivale controlează o mare parte din capitala haitiană, blocând liniile de aprovizionare vitale pentru restul țării. Membrii bandelor au terorizat populația metropolitană, forțând peste 300.000 de persoane să își părăsească locuințele pe fondul unor valuri de omoruri, răpiri, incendii și violuri.
Doar în luna ianuarie, aproximativ 1.100 de persoane au fost ucise, rănite sau răpite, ONU afirmând că a fost cea mai violentă lună din ultimii doi ani.
Foto: Profimedia