Aproximativ 50 de judecători s-au strâns, luni, pe treptele Palatului de Justiţie din Galaţi, în semn de protest faţă de modificările legilor justiţiei. Judecătorilor li s-au alăturat şi circa 20 de persoane cu însemnele „#rezist”, care au scandat „Jos labele de pe justiție” sau „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

„Este vorba despre anumite schimbări la legile justiţiei, de faptul că parlamentarii nu au ţinut cont de avizul negativ al CSM în această privinţă, iar pe de altă parte de propunerile de modificare a Codului de procedură penală în primul rând care pur şi simplu pun stavilă justiţiei în ceea ce priveşte probatoriile samd. Trebuie să înţelegem că sistemul de justiţie trebuie să rămână independent”, a declarat Robert George Florea, preşedinte şi purtător de cuvânt al Tribunalului Galaţi.

Judecătorilor li s-au alăturat şi circa 20 de persoane cu însemnele „#rezist”, care au scandat „Jos labele de pe justiție”, „Nu vrem să fin o naţie de hoţi” sau „Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor”.

Protestul din faţa Palatului de Justiţie a durat aproximativ o jumătate de oră.

Și în județul Olt mai mulți procurori și judecători au protestat, luni la prânz, în fața Judecătoriei Slatina, nemulțumiți de adoptarea în Camera Deputaților a unor modificări legislative în domeniului justiției. Magistrații au ieșit în fața Judecătoriei Slatina la ora 12.00, la protest participând 20 de persoane.

De asemenea, magistrații din Tribunalul Olt au decis să protesteze și în zilele următoare.

Magistrații olteni sunt nemulțumiți de faptul că deputații au adoptat modificări legislative în domeniul justiției, ignorându-se recomandările făcute de Consiliul Superior al Magistraturii și a demersurilor făcute de peste 4.000 de magistrați din întreaga țară. Totodată, pe judecătorii și procurorii olteni îi îngrijorează și modificarea prevederilor Codului penal şi a Codului de procedură penală de natură, care în opinia acestora vor împiedica activitatea de cercetare și nu se va mai putea asigura protecția victimelor și ca îngreuna identificarea infractorilor.

Aproximativ 80 de procurori şi poliţişti din Braşov au ieşit în stradă, luni după-amiază, în faţa Parchetelor, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modificările propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Protestul a avut loc în faţa Parchetelor de pe lângă Judecătorie, Tribunal şi Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, care îşi au sediul comun pe Bulevardul Gării.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Procurorilor li s-au alăturat şi colegii de la DNA, DIICOT, dar şi poliţişti, în special criminalişti şi de la Transporturi Feroviare.

„În Adunarea Generală, am hotărât că vom protesta în faţa Tribunalului. În cursul săptămânii, în fiecare zi, de la ora 13.00, vom protesta câte o jumătate de oră. A fost unanimitate în cadrul Tribunalului, iar judecătoriile din tot judeţul protestează în formele adoptate”, a declarat Florentina Stana, purtător de cuvânt al Tribunalului Olt.

De asemenea, un fost poliţist, colonel în rezervă Radu Dascălu, fost şef la serviciul de Criminalistică al IPJ Braşov, a spus că şi poliţiştii sunt afectaţi deoarece ei sunt primii din lanţul judiciar.

„Din punctul nostru de vedere, aceste modificări preconizate anulează principiile morale şi transformă activitatea noastră, a procurorilor, dar și a organelor de poliție, într-o situaţie destul de complicată. De exemplu, modul de reglementare al mijloacelor de probă – este inadmisibil, din punctul nostru de vedere, să nu poată fi folosite. spre exemplu, imagini luate într-un loc public de o cameră de luat vederi instalată de o autoritate sau de altcineva. Este inadmisibil a se permite ca un inculpat să participe la orice audiere a oricărui martor sau a oricărei victime a unei infracțiuni, cum ar fi infracțiuni cu violență“, a spus Claudiu Constantin Sandu, președintele filialei locale a Asociației Procurorilor din România, procuror – șef în Urmărire Penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Câteva zeci de judecători şi procurori braşoveni au protestat și în cursul serii de luni, în faţa sediului Tribunalului Braşov, după ce, la prânz procurorii şi poliţiştii au făcut o acţiune de protest în faţa Parchetelor.

Acesta este cel de-al doilea protest al oamenilor justiţiei într-o singură zi, după ce, la ora 13.00, aproxiamtiv 80 de procurori şi poliţişti braşoveni au protestat în faţa Parchetelor de pe lângă Judecătorie, Tribunal şi Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, care îşi au sediul comun pe Bd. Gării. De data aceasta, şi judecători de la toate instanţele din Braşov au ieşit în faţa Tribunalului, în jurul orei 17.00, protestul durând aproximativ o oră.

Lor li s-au alăturat şi procurori de la DNA, DIICOT, dar şi procurori din Covasna.

Protestul a fost unul tăcut, oamenii legii purtând pancarte A4 cu extrase din Jurământul profesional al magistraţilor, precum şi mesaje cu nemulţumirile privind modificările Codului Penal.

„Problema este a tuturor: a poliţiştilor, a procurorilor şi a judecătorilor în ultimă instanţă. Eu văd modificările deosebit de grave, pentru că pun piedici în soluționarea unor dosare și nu doar de corupție, e vorba de dosare judiciare“, a spus fostul poliţist prezent la protest.

Procurorii din Covasna au venit la Braşov pentru a participa atât la protestul de la ora 13.00, din faţa Parchetelor, cât şi la protestul de la ora 17.00 din faţa Tribunalului Braşov.

„Am observat în spațiul public mai multe amendamente ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală ce pot avea consecințe negative asupra derulării anchetelor penale, a procedurilor în aceste anchete pe viitor. Consecințele negative: începând inclusiv de la posibilitatea de a informa public cu privire la pericolele ce le generază anumite fapte și infracțiuni și continând cu diverse aspecte de natură penală privind imposibilitatea folosirii unor probe, cum ar fi în cazul infracțiunilor de pornografie infantilă descoperite în cadrul altor cauze sau imposibilitatea folosirii unor rapoarte de constatare care sunt un element de bază în probatoriu, în cazul infracțiunilor de trafic de droguri“, a spus Cătălin Borcoman, șeful DIICOT Brașov.

La Timișoara, protestul magistraților a început după ora 17.00, când peste 20 de magistrați de la instanțele timișorene au iesitîn fața Palatului Justiției, din Timișoara, în semn de protest față de modificările legilor justitiei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Oamenii au fost aplaudați 20 de minute în șir de către timișorenii care de ceva vreme ies săptămânal în stradă pentru a protesta față de măsurile luate la nivel central.

Peste 20 de protestatari i-au așteptat cu palmele încălzite, în fața instanțelor și i-au aplaudat mai bine de 20 minute, necontenit, pe magistrații nemultumiti.

La un moment dat, au început să aplaude, pentru scurt timp, și procurorii și judecătorii care protestează, însă apoi au rămas în liniște și au primit aplauzele celorlalți protestatari.

Magistrații protestează luni față de modificarea Legilor Justiției. Judecătorii și procurorii din toată țara au anunțat că manifestează împotriva măsurilor prin care parlamentarii vor să facă „justiția penală ineficientă”.

Citește și: EXCLUSIV/ Șeful DIICOT: Toate modificările, în favoarea inculpatului. Victimele sunt uitate

 

Urmărește-ne pe Google News