Cel puțin 350 de cadre medicale s-au îmbolnăvit de COVID în Indonezia, deși au fost vaccinate cu serul chinezesc Sinovac.
Cele mai multe cadre medicale sunt asimptomatice și s-au autoizolat acasă, a declarat Badai Ismoyo, șeful direcției sanitare din districtul Kudus, din Insula Java. Dar zeci de persoane au fost spitalizate, cu febră puternică și cu un declin al nivelului de oxigen.
Kudus, care are în jur de 5.000 de cadre medicale, se confruntă cu un focar de infecție alimentat cel mai probabil de varianta Delta, cea depistată inițial în India, care este considerată mai contagioasă.
Incluși în grupul prioritar, medicii și asistentele au fost printre primii care au fost vaccinați în Indonezia, atunci când campania de imunizare a debutat, în ianuarie.
Aproape toți au primit vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac, potrivit Asociației Medicale din Indonezia (IDI).
În vreme ce numărul deceselor COVID în rândul cadrelor medicale a scăzut de la 158, în ianuarie, la 13 în luna mai, experții în sănătate publică sunt totuși îngrijorați de numărul de spitalizări din Java.
„Datele arată că ei se confruntă cu varianta Delta, așa că nu e nicio surpriză că nivelul infectărilor este mai mare decât înainte, deoarece, așa cum știm, majoritatea cadrelor medicale din Indonezia au primit serul Sinovac și nu știm încă cât de eficient este împotriva acestei variante”, a declarat pentru Reuters Dicki Budiman, epidemiolog la Universitatea Griffith din Australia.
„Nu ne mai putem baza doar pe vaccinare”
Specialiștii au încercat să găsească o explicație. Una ar fi că oamenii nu mai respectă regulile de prevenție.
Mulți indonezieni, a explicat Lenny Ekawati, de la platforma de informații LaporCOVID-19, sunt acum obosiți după o pandemie lungă și pur și simplu sunt mai puțin vigilenți după ce s-au vaccinat.
„Acest fenomen se întâmplă tot mai des acum, nu doar printre cetățenii obișnuiți, dar și printre cadrele medicale. Cred că dacă s-au vaccinat, atunci sunt în siguranță”, a spus ea.
Doar că, pe măsură ce tot mai multe cazuri de infectare cu varianta indiană sunt descoperite în Indonezia, realitatea se conturează diferit.
În întreaga țară, cel puțin cinci doctori și o asistentă au murit de COVID, deși au fost vaccinați, potrivit datelor oferite de grupul de inițiativă LaporCOVID-19. Una dintre aceste persoane fusese vaccinată cu o singură doză.
În Kundus a murit un doctor, a anunțat IDI, dar se presupune că acesta avea comorbidități.
În Jakarta, radiologul Prijo Sidipratomo a declarat pentru Reuters că știe cel puțin șase doctori care au fost spitalizați cu COVID în ultima lună, deși toți au fost vaccinați. Unul a ajuns chiar la terapie intensivă.
„Este alarmant pentru noi, deoarece nu ne putem baza doar pe vaccinare”, a spus acesta, îndemnând oamenii să fie pecauți.
Puține alternative pentru Indonezia
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat vaccinul Sinovac luna aceasta. Rezultatele studiilor, a spus OMS, au arătat că serul a prevenit COVID-ul simptomatic la 51% dintre persoanele monitorizate în studiu și spitalizarea, la toate persoanele monitorizate.
Eficiența vaccinurilor chinezești, în special a Sinovac, a fost însă pusă sub semnul întrebării, după ce în alte țări au apărut cazuri similare cu cele experimentate acum de Indonezia.
Una dintre țările afectate a fost Chile, care a vaccinat masiv cu Sinovac, numai pentru a realiza că multe persoane au continuat să se îmbolnăvească, în special cele vaccinate cu o singură doză.
Și Seychelles s-a confruntat cu o creștere a numărului de cazuri printre persoanele vaccinate cu un alt vaccin chinezesc – Sinopharm.
Pentru Indonezia, alternativa la vaccinul chinezesc nu este simplu de găsit, în condițiile în care țările bogate au contractat deja mare parte din producția de vaccinuri foarte eficiente.
Serurile Sinovac și Sinopharm – al doilea vaccin chinezesc, cu o eficiență de 79,3% – au fost văzute drept soluțiile mai ieftine și mai ușor de distribuit în toată lumea, în special în țările în curs de dezvoltare.
Spre deosebire de serurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cele două vaccinuri chinezești nu au nevoie de temperaturi foarte scăzute de depozitare.
Pentru țări precum Indonezia, problema o reprezintă și numărul uriaș de doze necesare pentru imunizarea populației, situație în care un ser ieftin și mai ușor de distribuit precum cel al Sinovac este una dintre puținele soluții.
Oficialii indonezieni au estimat, spre exemplu, că vor avea nevoie de aproximativ 427 de milioane de doze de vaccin pentru a imuniza două treimi din populație.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!