Primăria Sectorului 3 a încheiat un proiect anticorupție, urmat de patru contracte de marketing, în perioada mai-iunie 2022, pentru promovarea acestuia. 

Valoarea totală a proiectului este de 315.000 de lei (64.000 de euro), din care 218.000 de lei din bugetul local și alți 96.000 de lei de la Direcția Generală Anticorupție, partener al proiectului. Durata de implementare este de 16 luni începând cu data de 4 martie 2022, potrivit informațiilor transmise de Primăria Sectorului 3 către ziarul Libertatea.

Valoarea totală a contractelor de marketing se ridică la suma de aproximativ 24.000 de euro, potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Proiectul este finanțat din fonduri europene și are ca obiectiv principal creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice.

Acesta a fost implementat cu doar câteva luni înainte ca primarul Robert Negoiță și 6 subalterni din 2013 să fie trimiși în judecată pentru că, spun procurorii, au prelungit nelegal un contract cu firma de salubritate Rosal pe 10 ani.

Ce obiective are programul de la Primărie

Într-un răspuns trimis ziarului, Primăria susține că există patru mari țeluri de atins din acest contract.

  1. „Îmbunătățirea capacității Primăriei Sectorului 3 de a preveni faptele de corupție prin dezvoltarea unui mecanism de management al riscurilor de corupție”;
  2. „Dezvoltarea cunoștințelor și competențelor personalului Primăriei Sectorului 3 și aleșilor locali în vederea creșterii gradului de etică și integritate”
  3. „Creșterea gradului de conștientizare a societății civile și a personalului administrației publice în vederea dezvoltării nivelului de educație anticorupție la nivelul sectorului 3;
  4. „Certificarea sistemului de management antimită ISO 37001 în vederea asigurării integrității la nivelul sectorului 3”.

Printre rezultatele așteptate în urma demarării acestui proiect se numără certificarea angajaților în urma finalizării cursurilor în domeniul prevenirii corupției, eticii și integrității; elaborarea procedurii operaționale privind managementul riscurilor de corupție, procedură privind evaluarea incidentelor de integritate și registrul riscurilor de corupție

Răspuns al Primăriei Sectorului 3:

Ce sunt sistemele ISO 37001 antimită?

Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) se ocupă cu standarde recunoscute internațional, care implică mai multe criterii pe care instituțiile și organizațiile trebuie să le respecte pentru a primi certificare într-un anumit domeniu.

Acest sistem 37001 implică politici antimită, evaluări periodice, rapoarte, monitorizare și auditare, acestea fiind doar câteva exemple.

La nivel național, mai multe instituții publice au încheiat contracte cu firme de consultanță pentru implementarea sistemului antimită. Aceste contracte apar în SEAP și sunt atribuite prin cumpărare directă.

Modelul sector 5

Primăria Sectorului 3 nu este prima care face acest demers. 

Un caz concret este reprezentat de firma fostului lider ALDE Deva, Ioan Emanuel Clej, care a implementat sistemul anticorupție în sectorul 5 prin intermediul firmelor de consultanță deținute de el și soția sa, potrivit publicației Buletin de București.

Ioan Emanuel Clej

Soții Clej au încheiat în luna martie a acestui an cu sectorul 5 contracte de 190.000 de lei și în total 6,4 milioane de lei din contractele din bani publici, prin intermediul mai multor firme, una dintre ele fiind deschisă chiar la începutul acestui an, a arătat publicația sus-amintită.

Libertatea a luat legătura cu o companie a actualului membru PSD. Întrebat despre funcționalitatea acestui sistem, implementarea acestuia și preț, un angajat al companiei a spus că prețul diferă în funcție de mărimea firmei, iar ei vor trimite niște traineri care vor implementa acest sistem. „Dacă nu vom respecta criteriile, vom ajunge la știți dumneavoastră cine”, referindu-se la eventuale probleme legale.  

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

 
 

Urmărește-ne pe Google News