Noaptea Muzeelor, eveniment în cadrul căruia marile muzee din toată ţara îşi deschid larg porţile pentru vizitatori, care nu trebuie să achite taxa de intrare, s-a dovedit în 2016 un real succes. De la mic la mare, românii au stat la cozi ore întregi pentru a vizita muzee sau pentru a participa la evenimente culturale în marile orașe.
La IASI, principalul punct de atracție a fost Palatul Culturii, recent redeschis, lumea stand și câte patru ore la coadă pentru a vizita gratis. În total, mai mult de 12.000 de oameni i-au trecut pragul cu ocazia Nopții Muzeelor.
Mii de oameni au profitat și la BOTOȘANI de Noaptea Muzeelor pentru a vizita expoziţiile deschise în oraș. Astfel, la Muzeului de Istorie, au venit peste 3.000 de oameni, aceștia putând să admire expoziţiile temporare „Botoşanii lui Eminescu” şi „Monarhia constituţională în România – 150” sau o replică a celebrei statui „Venus din Drăguşeni”, care o reprezintă pe o vechea zeiţă cucuteniană. Un alt muzeu participant la acţiune, cel de Etnografie, a fost vizitat de peste 700 de persoane, care au admirat expoziţia de artă plastică „Viziuni multiple asupra motivelor decorative tradiţionale”, realizată în parteneriat cu Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani şi Asociaţia „Fioravante” Botoşani.
Un adevărat spectacol de lumini a avut loc, sâmbătă seară, la HUNEDOARA. Mii de oameni s-au adunat să admire feeria de lumini în care a fost „scăldat” Castelul Corvinilor. Impunătorul monument istoric a fost iluminat, ca niciodată, în nenumărate feluri, care mai de care mai interesante. Nu mai puțin de 135 de proiectoare LED și 10 tunuri de lumină, toate cu o putere dee 15.000 de Wați, s-au folosit pentru a pune castelul în valoare printr-un altfel de iluminat arhitectural. Proiecția a fost foarte apreciată de cei prezenți.
Cele trei muzee ale Complexului Muzeal Naţional Astra din SIBIU au primit, de Noaptea Muzeelor, peste 30.000 de vizitatori din ţară şi din străinătate. Cu toţii s-au implicat în ateliere interactive şi în activităţile inedite din programul pregătit special pentru acest eveniment. Cei mai mulţi vizitatori au fost în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde au intrat aproape 26.500 de oameni. Peste 2.000 au fost la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“, unde au putut vizita singura mumuie egipteană din ţară. Peste 1.500 de persoane au mers la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească Emil Sigerus. În Noaptea Muzeelor, peste 250 de artişti, muzeografi şi voluntari au fost alături în permanenţă de vizitatori, turişti şi localnici deopotrivă.
Zeci de mii de oameni din GALAȚI au luat cu aslat muzeele. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Observatorul Astronomic, Planetariu sau Casa Colecţiilor a Muzeului de Istorie au fost doar câteva dintre instituțiile vizitate.
Noaptea Muzeelor a adunat zeci de mii de vizitatori în județul BRAȘOV, unde majoritatea instituțiilor și-au deschis porțile după-amiază, programul fiind prelungit până târziu în noapte. Unul din cele mai interesante puncte ale evenimentului a fost pregătit de reprezentanții Muzeului Județean de Istorie, care au i-au așteptat pe curioși cu o prezentare de reconstituire istorică susținută de membri și voluntari ai Asociației Terra Dacica Aeterna. Aceștia au oferit prezentări de armament și echipament militar antic, dar și discuții despre daci, romani, sarmați și confruntările militare dintre aceștia, chiar în Piața Sfatului.
Noaptea Muzeelor a facut record de vizitatori la Castelul Peleș din stațiunea SINAIA, unde în numai 6 ore peste 3000 de turiști au trecut gratuit pragul celui mai important obiectiv turistic de pe Valea Prahovei. Oamenii au mers și la Castelul Ştirbey, ușile clădirii istorice fiind deschise publicului 8 ore, timp în care peste 1.000 de vizitatori i-au călcat pragul.
În ORADEA, peste 10.000 de oameni de toate vârstele au ieşit la plimbare prin muzeele şi bisericile din oraș cu ocazia Nopţii Muzeelor. Cifra reprezintă un adevărat record, explicat şi prin numărul mare de obiective care au putut fi vizitate.
La TIMIȘOARA, Noaptea Muzeelor a scos din casa mii de oameni dornici să viziteze muzeele sau diferitele expoziții din oraș. Muzeul Banatului a fost unul dintre punctele principale de atracție, dar un punct de interes a fost reprezentat și de Muzeul Consumatorului Comunist unde au fost expuse 300 de „specimene” de ”pești” de toate formele și de toate culorile, care se regăseau în casele românilor înainte de 1989.